Keresztféléves felvételi: mikor nem indul el egy meghirdetett szak? Érettségi-felvételi
Tóth Alexandra

Keresztféléves felvételi: mikor nem indul el egy meghirdetett szak?

Pontosan egy hét múlva kihirdetik a keresztféléves felvételi ponthatárait, és kiderül, hogy melyik felsőoktatási intézményben kezdhetitek meg a tanulmányaitokat februártól. Néha azonban előfordulhat, hogy keresztülhúzzák a számításaitokat és nem indítanak el egy adott szakot. Mutatjuk, hogy ennek mi lehet az oka.

Ahogy azt már számtalanszor megírtuk, várhatóan január 25-én hirdetik ki a keresztféléves ponthatárokat, a háttérben pedig már zajlik a beküldött dokumentumok, módosító kérelmek feldolgozása. A ponthatárhúzást követően hivatalos értesítést - úgynevezett besorolási döntést - is kaptok majd arról, hogy melyik képzésre vettek fel titeket. Erről itt írtunk részletesebben.

Fontos, hogy ponthatár alatti felvételi összpontszámmal sajnos nem vehetnek fel titeket. Abban az esetben viszont mindenképpen fel kell venni benneteket, ha elértétek a ponthatárt, kivéve, ha a jelentkezési sorrendben előrébb megjelölt helyre már felvételt nyertetek, vagy ha a felsőoktatási intézmény a meghirdetett szakot nem indítja el. 

Mikor nem indul el egy szak?

Erre akkor kerülhet sor, ha a felvétel alapvető feltételeit teljesítő minimális létszámnál kevesebb a jelentkező.

Hol tudjátok megnézni, mennyi a minimum?

A Felvin, a meghirdetett szakok mellett mindenhol van egy olyan oszlop, ahol a "kapacitást" nézhetitek meg - például: 20 < 100. Ha a megjelölt számnál kevesebben jelentkeztek, vagy kevesebben érték el a ponthatárt, akkor az intézmény dönthet úgy, hogy nem indítja el a szakot.

A 2021-es keresztféléves felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés