Mi kell a beiratkozáshoz - három dolog, amire szükségetek lesz Érettségi-felvételi
Eduline

Mi kell a beiratkozáshoz - három dolog, amire szükségetek lesz

Bár a jelenlegi helyzetben még az sem biztos, hogy az egyetemek személyesen tartják idén a beiratkozásokat, néhány papírra szükségetek lesz, hogy hivatalosan is egyetemi hallgatóvá válhassatok. Összeszedtük, mire lehet szükségetek ehhez.

A beiratkozási szabályok egyetemenként eltérőek így az is különbözhet, hogy egyes intézmények pontosan milyen papírokat, okmányokat várnak tőletek a beiratkozásnál - ezeknek pontosan az egyetemetek honlapján tudjátok megnézni, de mutatjuk, hogy melyek azok a dokumentumok, amelyek biztos, hogy kelleni fognak.

Beiratkozási lap

Ha személyesen mentek a beiratkozásra, akkor mindenképpen kelleni fog a Neptunból kinyomtatható beiratkozási lap (egyes egyetemeken több példányban is). Ezen felül, ha például önköltséges képzésen fogtok tanulni, akkor (ha van) a képzési szerződésre is szükségetek lesz. Valamint a felvételi döntésről szóló határozat sem árt, ha nálatok lesz.

Iratok, amik mindig kellenek

Szükség lesz mindenre, ami általában nálatok is van: személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TAJ-kártya. Ezen kívül a bankszámlaszámotok is kelleni fog - ehhez kapcsolódva pedig nem árt, ha elviszitek a saját névre szóló lakossági folyószámla igazolását is. Vannak egyetemek, ahová külön igazolványképet is kell leadni, ezért jó, ha azt is tartotok magatoknál - de ha mégsem lenne, egy közeli aluljáróban (budapesti előnyben) könnyedén pótolhatjátok, ha tényleg szükség lenne rá.

Bizonyítványok

Érettségi bizonyítvány, nyelvvizsga, vagy éppen OKJ-s bizonyítvány és akár már meglévő diploma (ha beszámított a felvételi pontszámításnál) - ezekre a dokumentumokra is szükségetek lehet a beiratkozásnál. Így inkább tegyetek el mindent, amivel pontot vagy megszerzett képesítést igazolhattok.

„Akkor is tudok kollégiumi helyet igényelni, ha a pótfelvételin vesznek fel az egyetemre?"

Bár még mindig nem derült ki, pontosan mikor lesz a pótfelvételi, már most többen érdeklődtetek, hogy lesz-e lehetőségetek utána kollégiumba jelentkezni. Itt a válasz.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.