Nem mindenkinek jár pluszpont az OKJ-s végzettségért a felsőoktatási felvételin Érettségi-felvételi
Eduline

Nem mindenkinek jár pluszpont az OKJ-s végzettségért a felsőoktatási felvételin

Hány pontot kaphattok a felsőoktatási felvételin egy OKJ-s végzettségért? Milyen szakképesítést fogadnak el a felsőoktatási intézmények? Mutatjuk a választ.

Szakképesítésért képzési területenként 32 többletpont kaphattok, és a jogosultságot a megfelelő dokumentumok benyújtásával igazolnotok kell. Több feltételtől is függ, hogy megkaphatjátok-e a többletpontot az adott szakképesítésért – olvasható a Felvi oldalán.

Legfeljebb egy, 1993 után szerzett, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítésért - szakiránynak megfelelő továbbtanulás esetén - 32 többletpont adható, de az alábbi két feltételnek teljesülnie kell:

  • a választott képzés szakiránynak megfelelő továbbtanulásnak számít (ezt a Felvételi tájékoztató 6. sz. táblázatában tudjuk ellenőrizni), és
  • az adott képzési terület egyetemei-főiskolái úgy határoztak, hogy az adott szakképesítésért megadják a többletpontot (ez pedig az 1. számú táblázatban található meg).

Vagyis fontos, hogy ne essetek abba a hibába, hogy egy nagyon hasonló OKJ-s képzésnév alapján máris többletpontra számítotok (keressétek ki a 6. sz. táblázatból!), mint ahogy azt is tartsátok szem előtt, hogy ha az OKJ-szakmacsoport alapján a megszerzett szakképesítés egyébként szakirányúnak minősülne is, szerepelnie kell az 1. számú táblázatban is az adott képzési területnél! (Államtudományi képzési területen például csak bizonyos szakokon jár többletpont OKJ-szakképesítésért, az orvos- és egészségtudomány képzési területen pedig csak az alapszakokon.)

Azt is fontos tudni, hogy a szakképesítés után járó többletpont kizárólag OKJ-bizonyítvány után adható. A feltételekről bővebben az aktuális Felvételi tájékoztatóban lehet olvasni.

A szakképesítést igazoló dokumentumokat a jelentkezéssel egy időben fel kell töltenetek az E-felvételi felületére (amennyiben már rendelkezünk vele), legkésőbb a jelentkezési határidőig. Az ezt követően kézhez kapott bizonyítványotokat pedig legkésőbb a dokumentumpótlási határidőig, azaz 2020. július 9-ig tölthetitek fel. A tartalmi és formai követelményekről a Tájékoztató A többletpontokat igazoló dokumentumok c. részében olvashatók információk.

Felvételi kérdés: Jár-e többletpont a tartós vagy krónikus betegeknek?

Megnéztük, hogy kaphattok-e pluszpontot tartós vagy krónikus betegségre. Jár-e többletpont, ha például valaki cukorbeteg vagy ételallergiája van?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

Hirdetés