Németül tanulnátok külföldön? Ezeket a nyelvvizsgákat fogadják el az egyetemek Érettségi-felvételi
Eduline

Németül tanulnátok külföldön? Ezeket a nyelvvizsgákat fogadják el az egyetemek

Ausztriában vagy Németországban szeretnétek tanulni egyetemistaként? A felvételin általában nemzetközi nyelvvizsgával kell igazolnotok a nyelvtudásotokat (legyen az német vagy éppen angol), de nem mindegy, hogy konkrétan melyik típusút szerzitek meg. Itt vannak a részletek a nyelvvizsga követelményeiről.

Ha külföldi felsőoktatási intézménybe felvételiztek majd, jó ha időben utánanéztek, pontosan melyik típusú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal kell majd igazolnotok a nyelvtudásotokat. Vannak, akik későn szembesülnek a pontos felvételi követelményekkel, nekik újra le kell nyelvvizsgázniuk a megfelelő vizsgatípusból.

Az egyetemek általában valamelyik nemzetközi, egynyelvű C1-es vizsgát kérik, a legnépszerűbbek a DSH, a TestDaF, de a Goethe Intézet nyelvvizsgáját is elfogadják, ezenkívül a TELC, és az ÖSD is beszámítható - ez utóbbi két nyelvvizsga a leginkább elérhető és gyakran megszervezett vizsgatípus Magyarországon. Annak, hogy pontosan melyik nyelvvizsgá(ka)t fogadják el a jelentkezéshez az alábbiak közül, mindig az adott egyetem honlapján nézzetek utána.

DSH és TestDaF

A DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang) nyelvvizsgát csak külföldi intézményekben tehetitek le, ennek a kiválasztott egyetemek honlapjain (illetve az adott város nyelvvizsgaközpontjában) nézhettek utána. A TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache) nyelvvizsga kifejezetten a németországi továbbtanuláshoz kifejlesztett nyelvvizsga, ezt a fajta bizonyítványt általában minden felsőoktatási intézmény elfogadja. A vizsgát kivételesen Magyarországon is le lehet tenni évente néhány alkalommal, a Hageni Távegyetem Budapesti Távtanulási Központjában - ennek a vizsgadíja több, mint 65 ezer forint.

Goethe Intézet

A Goethe Intézet nyelvvizsgáit letehetitek többek között Debrecenben, Szegeden és Mosonmagyaróváron is. C1-es nyelvvizsga esetén minden készség mérésénél részenként 40 %-ot kell elérni az államilag elismert bizonyítvány megszerzéséhez. A vizsgadíj 40 ezer forint.

TELC

Az idén májusban visszatért TELC nyelvvizsga elérhető szinte az összeg magyarországi nagyvárosban, a C1-es nyelvvizsga vizsgadíja komplexen 34 ezer forint. A sikeres vizsgához el kell érni a részenkénti 40 %-ot, az összes ponthatárt tekintve pedig a pontok 60 %-át kell teljesíteni.

ÖSD

Az ÖSD (Österreich Institut Budapest) nyelvvizsgát évente 9 alkalommal lehet letenni Magyarországon belül akár Budapesten, Győrben, Sopronban, Pécsen és még jó néhány városban. A C1-es nyelvvizsga díja 41 500 forint.

Brit egyetemen tanulnátok tovább? Ezeket a határidőket jegyezzétek meg

Az oxfordi és a cambridge-i egyetemre, illetve az orvosi egyetemek képzéseire október 15-ig, a többi intézmény alapképzéseire január 15-ig jelentkezhettek.

Bár egyértelműnek tűnhet, ugyanakkor azok a diákok, akik német nyelvterületre felvételiznek, nem feltétlenül németül fognak tanulni. Az angol nyelvvizsgák közül - ahogyan arról korábban már írtunk - főként a TOEFL, az IELTS, valamint a Cambridge Assessment English típusút szokták elfogadni és beszámítani a felvételin.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés