Egyre jobban teljesítenek az érettségizők angolból: itt vannak az idei statisztikák Érettségi-felvételi
Eduline

Egyre jobban teljesítenek az érettségizők angolból: itt vannak az idei statisztikák

Egyre jobban teljesítenek az érettségizők angolból és idén németből is emelkedtek az osztályzatok átlagai. Itt vannak a 2019-es érettségi statisztikái.

Felvételizők, figyelem: itt van az összes 2019-es felvételi ponthatár

Múlt héten mi is írtunk róla, hogy matematikán kívül szinte minden tantárgyból jobb eredménnyel zárult az idei érettségi, mint a tavalyi. Matekból azonban az idén vizsgázók többsége még az 50%-os átlagot sem teljesítette, ezzel a 2019-es eredmények az elmúlt három év legrosszabbjainak számítanak.

Most megnéztük, hogyan alakultak a középszintű angol- és németérettségik átlagai az elmúlt években. Angolból, illetve németből is javítottak a diákok, a tavalyi 3,76-ról 3,95-ra emelkedett az angoljegyek átlaga, 3,52-ről 3,6-ra pedig a németérettségi jegyek átlaga.

A grafikonból látszik, hogy a 2016-os kiemelkedő eredmények után az angolérettségik jegyeinek átlaga továbbra is egyre jobb, míg a német egy kis visszaesés után, idén ismét jól sikerült a vizsgázóknak. A 2019-es eredmények emelt szinten is magasak lettek: angolból 4,81, németből pedig 4,82 lett az osztályzatok átlaga.

Az emelt szintű nyelvi érettségik pedig nem csak idén, hanem a jövő évi felvételin is fontos szerepet játszanak majd. A 2020-as felvételin ugyanis csak az kerülhet be egyetemre vagy főiskolára, aki legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit és nyelvvizsgát szerez.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumából érkező válaszok alapján az emelt szintű nyelvi érettségi akár kiskapu is lehet, hiszen ha egy felvételiző valamelyik idegen nyelvből emelt szinten érettségizik, és a vizsga eredménye legalább 60 százalékos lesz, kipipálta mind a két – 2020-tól érvényes – felvételi feltételt. 

Idén felvételiztek? Itt kiszámolhatjátok a pontjaitokat

Ha szeretnétek biztosra menni, már feltöltöttetek minden fontos dokumentumot, és szívesen kalkulálnátok a pontjaitokkal, próbáljátok ki az Eduline pontszámító kalkulátorát. Számolgatnátok? Itt megnézhetitek, milyen adatokat kell megadnotok, melyik pontszámítással jártok jobban, és hogyan működik a kalkulátor.

Hirdetés