Jövő héten indul az eduline és a matekerettsegi.hu közös érettségi előkészítő sorozata, minden héten egy-egy olyan témakört fogunk feldolgozni ami jó eséllyel visszaköszönhet élesben is. Ráadásul bemutatunk nektek egy olyan új interaktív tanulási formát, amit máskor is használhattok ha elakadnátok a tanulásban.

A matematika talán minden idők legellentmondásosabb tantárgya. Akik értik, azok imádják. Az is biztos, hogy aki matekból jó, azt a többiek is „okosnak” tartják. A többség viszont sajnos már az általános iskolában elhidegül a matektól: egy ponton lemarad, nem érti a magyarázatot, kudarcai vannak a dolgozatírásnál. És máris ott tartunk, hogy „utálom a matekot, nekem ez úgysem fog soha menni.” Mire ez a diák a középiskolába kerül, már csak egy dolgot akar: „átcsúszni” valahogy a matek-érettségin.

Tanulságos feladatok

Ennek a problémának a megoldására tesz kísérletet a matekerettsegi.hu interaktív videós oktatósorozata, ami gimnáziumi évfolyamos bontásban, témakörönként az alapoktól kalauzolja végig a diákokat a feladatokon, melyek megoldásában a felhasználó is aktívan részt vesz. „Matematikát magyarázni az osztályban nagyon nehéz, mert minden diáknak más a felfogóképessége. Lehet, hogy a többség érti az adott magyarázatot, de mindig vannak páran, akiknek a kedvéért meg kéne ismételni elölről. Viszont a túl sok ismétlés sem jó, mert akkor meg azok „kapcsolnak ki”, akik eddig értették. Elkalandozik a figyelmük, és később emiatt nekik is nehézségeik lesznek.” – világít rá az eduline-nak a probléma gyökerére Baloghné Békési Beáta, a portál vezetője, aki maga is tapasztalt matek tanár.

„Az általunk kifejlesztett tananyag elsősorban azon a problémán igyekszik segíteni, hogy a diákok a tanórán sokszor lemaradnak a többiektől, illetve a tantermi keretek között legtöbbször nem kapnak visszajelzést az elvégzett munkájukkal kapcsolatosan. Az interaktív video-felkészülések során lehetővé válik, hogy mindenki a saját tempójában dolgozzon. Ha pedig valaki valamit nem ért, annyiszor lép vissza a magyarázathoz, ahányszor csak akar, illetve rendszeresen vissza is kérdezünk, így a felhasználóknak folyamatosan dolgozniuk, gondolkodniuk kell.” – foglalja össze az előnyöket a program kitalálója, majd hozzáteszi: „Mindenki, aki használja a programot, aktív részese a feladatmegoldásoknak, hiszen az egyes részfeladatoknál, úgynevezett input mezők segítségével mindenki maga írja be a megoldásokat. Arra is törekedtünk, hogy szemléletes és tanulságos feladatokat állítsunk össze, amelyeken jól be lehet gyakorolni bizonyos gondolatmeneteket. ”

A stresszoldás legalább olyan fontos

A program kitalálói szerint az érettségiig hátralévő két hónapot érdemes okosan kihasználni. Meglepő lehet, de a rendszeres és hatékony felkészülés mellett a szerzők leginkább az optimista szemléletben, a nyugodt légkörben és a napfényben bíznak. Mindenkit arra buzdítanak, hogy ne stresszeljen, hanem higgye el, hogy igenis képes lesz felkészülni. Emellett persze sok praktikus tanáccsal is szolgálnak a készítők. Ezek között szerepel például, hogy érdemes egy óra társaságában gyakorolni- ez segíthet az időkeret betartásában, és hozzászoktatja a diákokat a gondolathoz, hogy az érettségi feladatsor megoldása bizony három óra kemény koncentrálást kíván.

Mire figyelj az érettségi előtt ...és közben
Tréningezd magad: legalább három teljes érettségi feladatsort oldj meg önállóan, lehetőleg hétvégeken, amikor elég időd van! Készíts magad elé egy órát, hogy ki tudd próbálni a vizsgázást úgy, mintha élesben menne. Használd a függvénytáblát, ha elakadsz! Ez a legjobb puska matekból, és teljesen legális is. A függvénytáblából tulajdonképpen le lehet érettségizni, hiszen minden összefüggés benne van, amit csak tudni kell.
Ha megoldottál egy feladatsort, nézz utána azoknak a feladattípusoknak és ismereteknek, amik nem mentek! Az érettségin az I. rész feladatainak megoldása - amikor 45 perc alatt kell 12(!) feladatot megoldanod - bizony komoly kihívás. Készítettünk egy útmutatót, hogy mi mindenre érdemes odafigyelned ilyenkor.
Viszont nem kell maximalistának lenned! Ha van olyan témakör, ami különösen nehezen megy, azt ne erőltesd! (ha egy témakört kihagysz, attól még elég pontot tudsz összegyűjteni - kivéve, ha 5-ösre pályázol) A II. rész feladatainak többsége hosszú, összetett feladat. Az ilyen feladatoknál nagyon sokat segíthet, ha feldarabolod őket. Egyszerűen fel kell szeletelni, mint a szalámit, ugyanis a rövid és egyszerűbb feladatokat már sokkal könnyebb megoldani. (Erre is mutatunk majd példát az érettségizőknek szóló sorozatunkban)


És bár érdemes utána nézni azoknak a feladattípusoknak, amik nehezen mennek, a program összeállítói mégis azt tanácsolják az érettségizni készülő gimnazistáknak, hogy ha valami nagyon nem megy, arra inkább ne pazarolják el összes energiájukat a felkészülési időszakban – kivéve persze, ha ötösre pályáznak. Mindezeken kívül a matekerettsegi.hu még rengeteg apró, de annál praktikusabb tanáccsal igyekszik segíteni a diákokat. Aranyszabály például, hogy első ránézésre a feladatokat nem szabad túlbonyolítani, érdemes mindenkinek először használnia a fantáziáját és leírni, vagy felrajzolni azt, ami kapásból eszébe jut – ezzel sokszor közelebb is kerül a tényleges megoldáshoz.

Jövő héttől indul tehát az a 8 részes sorozat, amely – reményeink szerint – sokaknak hasznos lehet majd a kritikus pillanatokban. Minden héten más-más témakörből veszünk elő érettségi feladatokat, segítünk a feladatok megoldásában, hogy a lehető legtöbbet hasznosíthasíthassátok majd élesben is ezekből a példákból. Ebben a sorozatban persze nem vállalhatjuk a teljes körű felkészítést, de azt igen, hogy olyan információkat és ötleteket adunk, amik értékes pontokat hozhatnak mindenkinek a matekérettségin.

eduline

Hirdetés