Friss fizetési adatok: 411 ezer forint volt a bruttó átlagkereset januárban Pályakezdés
Eduline/MTI

Friss fizetési adatok: 411 ezer forint volt a bruttó átlagkereset januárban

A nettó átlagkereset – a kedvezményeket is figyelembe véve – 280 500 forintot ért el, ami 9,2 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Idén januárban 411 ezer forint volt a bruttó, 273 300 forint pedig a – kedvezmények nélkül számolt – nettó átlagkereset – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez mindkét esetben 9,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A vállalkozásoknál 424 300 forint volt a közfoglalkoztatottak nélkül számolt bruttó átlagkereset, ami 48 600 forinttal alacsonyabb az előző havinál. A költségvetésben számolt 422 700 forintos átlagkereset is 3000 forinttal alacsonyabb a decemberinél.

A nettó átlagkereset a kedvezményeket is figyelembe véve 280 500 forintot ért el, ami 9,2 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. A prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számolt rendszeres bruttó átlagkereset 390 200 forintra becsülhető, ami 9,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A reálkereset 6,6 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 2,7 százalékos növekedése mellett - közölte a KSH.

Az iparban és az építőiparban az átlagosnál alacsonyabb 7,3, illetve 7,6 százalékos volt a keresetek emelkedése, a mezőgazdaságban 3,7 százalékos. A szálláshelyszolgáltatás, vendéglátás területén második hónapja csökkentek a keresetek, januárban 1,9 százalékkal voltak alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az oktatásban 12,7 százalékos, az egészségügyben 27,8 százalékos béremelkedést regisztrált a KSH.

Korábban mi is összeszedtük, hogy melyik az a top 10 szak, amivel a legtöbbet lehet keresni egyetem után, itt pedig megnézhetitek, hogy mely végzetségekkel a legegyszerűbb elhelyezkedni diplomaszerzés után. Megnéztük azt is, hogy melyik gazdaságtudományi és melyik bölcsészettudományi képzéssel kereshettek a legjobban, itt pedig azokat a szakokat találjátok, melyek elvégzésével közel félmillió forintot is kereshettek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés