Érdekes adatok: ennyit is kereshetnek a pedagógusképzést végzett frissdiplomások? Pályakezdés
Eduline

Érdekes adatok: ennyit is kereshetnek a pedagógusképzést végzett frissdiplomások?

Nyilvánosságra hozták a 2017-es diplomás pályakövetési felmérés eredményeit. Mennyit keresnek azok a friss diplomások, akik pedagógusképzésen végeztek?

A diplomáspálya pályakövetési rendszer 2017-es adatai szerint a pályakezdő pedagógus képzési területen végzett diplomás havi bruttó átlagjövedelme 180-250 ezer forint között alakul. Azonban a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Kodolányi János Egyetemen, valamint a Budapesti Gazdasági Egyetemen és a Dunaújvárosi Egyetemen végzettek ennél jóval többet, akár 350-400 ezer forintot is kereshetnek a diplomaszerzés után.

Az egyik tengelyen a frissdiplomás átlagjövedelmek, a másikon a munkaerőpiacra kilépett végzettek közül diplomás munkát végzők intézményi arányai szerepelnek. Az ábrán összesítve láthatjátok az alapszakos és a mesterképzésen vagy osztatlan mesterképzésen végzett diplomások munkaerőpiaci adatait.

És hogy mik a legnépszerűbb foglalkozások? A toplistás szakma természetesen a középiskolai tanár, de sokan lesznek gyógypedagógusok, konduktorok és egyetemi tanárok is.

2020-ban emelkednek a tanári fizetések? Erről egyeztet az államtitkárság, amely egy érdekes ötlettel rukkolt elő

„A vetítési alap emelését a 2019-es költségvetés nem tartalmazza, de a 2020-as büdzsébe bekerülhet, erről már egyeztetünk" - ezt mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Gondolkodnak egy, a pályára visszatérést ösztönző ösztöndíjon is.

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.