Milyen nyelvvizsgatípusokat fogadnak el Magyarországon? Nyelvtanulás
Eduline

Milyen nyelvvizsgatípusokat fogadnak el Magyarországon?

Magyarországon szeretnétek továbbtanulni, ezért államilag elismert nyelvvizsgára van szükségetek? De mégis milyen nyelvvizsgákat fogadnak el itthon, és hogyan számoltathatjátok el a külföldön megszerzett vizsgátokat? Fontos olvasói kérdésekre válaszolunk.

A Magyarországon államilag elismert nyelvvizsga-központokat és nyelvvizsga-helyeket itt nézhetitek meg egy összesített listában. Itt külön-külön megtaláljátok a kétnyelvű, valamint az egynyelvű átalános és szaknyelvi nyelvvizsga-bizonyítványt adó vizsgaközpontokat. Így a saját igényeiteknek vagy éppen az egyetemi követelményeknek megfelelően választhattok vizsgaközpontot, ahol aztán nyelvvizsgázhattok az ország különböző városaiban.

A koronavírus miatt viszont nem mindenki tudja megoldani, hogy Magyarországra utazzon nyelvvizsgázni. Jó hír azonban, hogy ebben az esetben sem kell lemondanotok az itthon is elismert nyelvvizsgáról, ugyanis egyes vizsgaközpontok a továbbiakban is szervezhetnek online vizsgát. Az online vizsgáztatásra jogosult vizsgaközpontokat szintén megtaláljátok a korábbiakban említett listában.

Egy másik megoldás lehet, ha külföldön szerzitek meg a nyelvvizsgátokat, de itthon honosítjátok azt.

A honosítás feltételei, hogy

Ahhoz, hogy megkapjátok a honosítási határozatot, kérelmet kell benyújtanotok az Otatási Hivatalhoz (OH).

A kérelmen kívül szükségetek lesz a nyelvvizsgátokra, amit személyes ügyintézés során helyben is bemutathattok, ellenkező esetben pedig a hitelesített másolatot kell csatolnotok. A nyelvvizsga-bizonyítványotokról hitelesített másolatot a kiállító szervezet/vizsgaközpont, vagy a vizsga helyszíneként megjelölt képzőintézmény (vizsgahely), vagy közjegyző (lehet külföldi közjegyző is) készíthet. Továbbá mellékelnetek kell az eljárási díj - 10 ezer forint - befizetését igazoló csekk feladóvevényét vagy az átutalás teljesítését igazoló bizonylatot is.

Az ügyintézési határidő 8 naptári nap, melybe a postázás nem számít bele. Fontos, hogy a honosítási határozat csak az eredeti külföldi nyelvvizsga-bizonyítvánnyotokkal együtt lesz érvényes, és az eljárás során új nyelvvizsga-bizonyítvány nem kerül kiállításra.

A honosítás menetéről itt olvashattok bővebben.

Továbbra is bárhonnan vizsgázhattok, ugyanis maradnak az online nyelvvizsgák

Újabb határidő meghatározása nélkül, a továbbiakban is szervezhetnek online nyelvvizsgát azok az iskolák, ahol van erre alkalmas rendszer és megfelelően felkészültek a vizsgaközpontok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés