Nyelvvizsga: ilyen vizsgatípusok és vizsgaközpontok közül válogathattok Nyelvtanulás
Eduline

Nyelvvizsga: ilyen vizsgatípusok és vizsgaközpontok közül válogathattok

Nyelvvizsgázni szeretnétek, de nem tudjátok hol érdemes megcsinálni? Most összeszedtük nektek az összes olyan vizsgatípust és vizsgaközpontot, amik közül válogathattok.

Ha nyelvvizsgaszerzésére szánjátok el magatokat, először utána kell járnotok, hogy általános vagy szaknyelvi vizsgát várnak-e el tőletek. Az általános alapvetően mindennapi beszédtémák körében méri fel a tudásotokat, ez a vizsgatípus a gyakoribb választás (pl.: érettségi többletponthoz, diplomához). De ha egy konkrét szakterülethez kell alkalmazkodnotok, a szaknyelvi vizsgát érdemes választanotok.

A következő lépés az egy- illetve kétnyelvű vizsga közti választás. A különbség köztük, hogy az egynyelvű felmérő négy készséget vizsgál meg (beszédértés, beszédkészség, íráskészség és írott szöveg megértése), a kétnyelvű pedig ezeken felül a közvetítési készségeket is számon kéri - vagyis fordítási feladatokra is számíthattok. Fontos, az, hogy egy- vagy kétnyelvű vizsgát tesztek, nem befolyásolja a vizsgátok értékét.

A harmadik döntés a vizsgatétel módjára vonatkozik, ugyanis külön-külön írásbelit és szóbelit is tehettek, vagy választhatjátok a komplex felmérőt, ami mindkét részről méri a tudásotokat. Ha pedig mégsem sikerülne mind a két része a vizsgának, akkor csak az egyiket kell megismételnetek.

Hol érdemes keresgélni? Melyik vizsgaközpontot tudtok választani?

Ha általánosan elfogadott nyelvvizsgát szeretnétek, úgynevezett akkreditált vizsgaközpontot kell választanotok. Ez azt jelenti, hogy a központ államilag elfogadott, minden követelménynek és törvénynek eleget tesz.

Az akkreditált vizsgaközpontok között is vannak különbségek, amiket érdemes mérlegelni. Négy olyan intézmény van, ahol minden típusban tudtok vizsgát tenni, ezek a BME-, a Corvinus-, a Euroexam- és a KJE Nyelvvizsgaközpontok. Ezekben egy-vagy kétnyelvű, általános és szaknyelvi vizsgát is van lehetőségetek szerezni angol, francia, német, olasz, orosz, spanyol és portugál nyelveken.

Ezen kívül több lehetőségből választhattok a PROFEX, és az NKE vizsgaközpontokban is. A legtöbb nyelvből az ELTE Origó Nyelvvizsgaközpontban vizsgázhattok. Itt a legnépszerűbb nyelvek mellett többek között arab, bolgár, finn, holland, horvát, illetve román nyelvet is választhattok.

További akkreditált nyelvvizsgaközpontért keressétek fel az Oktatási Hivatal Nyelvvizsga Akkreditációs Központját azaz a NYAK oldalát.

Ha kíváncsiak vagytok, mennyibe kerülnek 2020-ban a nyelvvizsgák, itt elolvashatjátok.

Már nyáron tudni lehetett, hogy nem teszik kötelezővé a nyelvvizsgát a felvételihez

A napokban derült ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) döntése Szél Bernadett tavaly benyújtott közérdekű adatigénylésével a kapcsolatban - írja a Népszava.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés