Ezekért a nyelvvizsga-bizonyítványokért is kaphattok többletpontot: minden infó a honosításról Nyelvtanulás
Eduline

Ezekért a nyelvvizsga-bizonyítványokért is kaphattok többletpontot: minden infó a honosításról

Hogyan honosíthatjátok a külföldi nyelvvizsgátokat, mennyibe kerül az eljárás, és milyen határidőkre kell figyelni?

Ahogy megírtuk, nyelvtudásért nyelvvizsga-bizonyítvány alapján akár 40 többletpontot is kaphattok a 2020-as felsőoktatási felvételin. Ez vonatkozik egyrészt az államilag elismert nyelvvizsgákra, illetve a külföldi, honosított nyelvvizsga-bizonyítványokra.

Honosítani külföldi nyelvvizsgaközpont egynyelvű, általános, illetve szaknyelvi típusú nyelvvizsga-bizonyítványát lehet, ha az 2000. január 1-je utáni, a vizsga évében betöltöttétek a 14. életéveteket., illetve ha a nyelvvizsga szerepel a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ honlapján található, nyelvek szerinti táblázatokban.

A honosításhoz kérelmet kell benyújtanotok az Oktatási Hivatalhoz postán vagy személyesen. Ha személyesen intézitek az ügyet, helyben is bemutathatjátok a nyelvvizsga-bizonyítványt, ellenkező esetben a hitelesített másolatát kell csatolnotok. Mellékelnetek kell az eljárási díj - 10 ezer forint - befizetését igazoló csekk feladóvevényét vagy az átutalás teljesítését igazoló bizonylatot is. Ha ez az első nyelvvizsgátok, egy éven belül visszaigényelhetitek az eljárási díjat, ha még nem töltötték be a 35. életéveteket: itt olvashatjátok a részleteket.

A honosításról honosítási határozatot állítanak ki. A kérelmet nyolc napon belül bírálják el, ebbe - ha nem személyesen veszitek át a dokumentumot - a postázás ideje nem számít bele, tehát ennél több nappal kell számolni a február 15-ei felvételi határidőig. 

Ha többletpontot szeretnétek, a felsőoktatási felvételi során a honosítási határozatot kell csatolnotok a jelentkezéshez - ez ugyanakkor csak az eredeti külföldi nyelvvizsga-bizonyítvánnyal együtt érvényes.

Fontos, hogy a honosítási határozatot is csak a nyelvvizsga érvényességének lejáratáig használhatjátok - az angol nyelvű TOEFL esetében például két évig.

A honosítás menetéről és a honosítható nyelvvvizsgákról itt olvashattok részletesen.

A 2020-as felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Többletpontok a felvételin: ez a legfontosabb szabály

Többletpontot sokféle jogcímen lehet kapni, ugyanakkor a 2020-as felvételin is maximum 100 pontot szerezhettek ilyen módon. Akkor is, ha ennél többre lennétek jogosultak.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.