2008. június. 22. 12:16 Eduline Utolsó frissítés: 2008. október. 31. 21:51 Közoktatás

Általános áruismeret, szakáruismeret

Áruismeret és Szakáruismeret kidolgozott tételek

Áruismeret

1, Az áru, valamint az áruismert fogalma. Az áruismeret feledata az elmélet szintjén, érvényesülése a gyakorlatban. Az áruismeret felosztása és segédtudományai.
2, A hagyományos árurendszerezés alapelve, jelentősége a mindennapi gyakorlatban. Hagyományos árurendszerek csoportjai, gyakorlati megvalósulásuk bemutatása egy-egy üzlettípus valamint árupélda segítségével.
3, Ismertesse az árukódok lényegét, szerepüket (EAN,ETK, VTSZ)
4. A vonalkód értelmezése, jelentősége, a vonalkód elhelyezése a csomagoláson. A vonalkód ker-i alkalmazása. Az EPOS rendszer bemutatása.
5,  A szabványosítás fogalma és rendszere. A magyar szabványosítás jellemzői. A szabványosítás direktívái, feladatai és a feladatok ker-i szerepe.
6, A szabvány fogalma és csoportosítása. A ker-ben alkalmazott legfontosabb szabványtípusok és jelentőségük. Az áruk csomagolásán megjelenített magyar szabványjelek és értelmezésük.
7, A szokvány, az etalon, a típus, a norma és a szabály értelmezése, megjelenésük, jelentőségük és szerepük a ker.-i gyakorlatban.
8, Minőség és a minőségi szint fogalma. Minőségi osztályok és jelentésük.
9, Ismertesse az objektív és a szubjektív minőségjellemzőket.
15, A műanyag előnyös és hátrányos tulajdonságai a csomagolástechnikában. Csomagolásra használt műanyagok és alkalmazásuk. Műanyagfóliák üreges testek. Kombinált csomagolóeszközök és alkalmazásuk lehetőségei.
16, Az anyagmozgatás és szállítás fogalma, jellemző folyamata a kereskedelemben. Áruvédelmi feliratok és jelzések értelmezése
17, A tárolás és raktározás fogalma, feladatai. A tárolás és a raktározás során jelentkező leggyakoribb árukárosító hatások és az áruváltozások bemutatása.
18, Az elektronikus áruvédelmi rendszer felépítése. A jelzőcímkék formái és értékelésük a kereskedelmi gyakorlat szempontjából.

Szakáruismeret:

1. Az élelmiszerek összetétele és értéke
2. Az élelmiszerek tartósítása
3. Az élelmiszerek szennyezettsége
4. Gabonafélék és malomipari termékek
5. Száraztészták
6. A kenyér
7. Sütőipari fehértermékek
8. Édesítőszerek
10. Gyümölcsök
11. Zöldségfélék, gombák
12. Tartósított gyümölcs- zöldségáruk
13. Tej- és tejkészítmények
14. Tejtermékek
15. Húsok
16. Húsipari termékek
17. Étkezési zsírok, olajok
18. Alkoholmentes italok
19. Alkoholtartalmú italok – természetes borok
20. Likőrborok és szénsavas borok
21. Sör és a szeszesital-ipari készítmények
22. Koffeintartalmú élvezeti áruk
23. Fűszerek és ételízesítők
24. A dohányipar termékei
25. Vegyipari termékek, szappanok és a mosás anyagai
26. Háztartási tisztító és ápolószerek
27. Testápoló és személyes higiéniát szolgáló szerek
29. Norinbergi áruk

Akár 200 ezer forint is elmehet egy négynapos fesztiválon Campus life Rodler Lili

Akár 200 ezer forint is elmehet egy négynapos fesztiválon

Átlagosan 70-80 ezer forintot költenek a diákok egy nyári fesztiválon, de szállással együtt a költségek akár a 200 ezer forintot is elérhetik. Nem reprezentatív felmérésünkben több mint harmincan meséltek arról, hova készül idén bulizni, mennyit szán rá, mi alapján választja ki a kedvenc nyári fesztiválját.