Rétvári: Skandináv színvonalú a hazai gyermekétkeztetés Közoktatás
Eduline

Rétvári: Skandináv színvonalú a hazai gyermekétkeztetés

Magyarország a skandináv államok jóléti, szociális-közszolgáltatási szintjét érte el a gyermekétkeztetés terén - mondta Rétvári Bence. A szakácsok jövőre szakácskönyveket kapnak, mert az államtitkár szerint az ő hibájuk, hogy a gyerekeknek nem ízlik a menzakaja.

Rétvári Bence hangsúlyozta, idén szeptembertől a korábbinál több gyermek részesül ingyenes étkeztetésben, az ebben az ellátásban részesülő bölcsődés és óvodás gyerekek száma a korábbi 92 ezerről 318 ezerre nőtt.

”Magyarország a skandináv államok jóléti, szociális-közszolgáltatási szintjét érte el a gyermekétkeztetés terén abból a szempontból, hogy bölcsődében és óvodában a gyerekek kilencven százaléka ingyen kap enni" - fogalmazott az államtitkár, megjegyezve, ez egy skandináv államban is megfelelő szint lenne.

Elmondta, Magyarország ezt úgy tudta biztosítani, hogy 225 ezerre növelte az ingyenesen étkezők számát az elmúlt időszakban. Az erre fordítható forrásokat 29 milliárdról idén 58 milliárdra emelte a kormány, jövőre pedig erre a célra 71 milliárd forint jut majd – összegezte.

A konyhások a hibásak

A kormánypárti politikus a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte az ingyenes étkezés mellett az ételek minőségi javítását is. A szeptembertől hatályos új menzarendelet alapján kevesebb só, cukor, zsír és "kényelmi termék", azaz például levespor jelenik meg az elkészített ételekben, ezek helyett több friss zöldség, tejtermék és hal kerül a gyermekek asztalára - közölte Rétvári Bence.

A menzareform

Panaszkodott az iskola? Ellenőröket küldenek rájuk

A politikusoknak sem ízlik a menzakaja, pedig miattuk van a reform

Inkább éhesek maradtak a gyerekek, amikor meglátták, mi az ebéd a menzán

A tanárok kiabálással próbálják megszerettetni a reformmenzát

Ilyen egy kreatív uzsonnás doboz - és egy apuka csinálja

Az államtitkár megemlítette, az új étkeztetéssel és néhány menzával kapcsolatban több panasz érkezett, ezért a menzákat felügyelő hatóságoknak fokozott ellenőrzéseket kell majd elindítaniuk. Rétvári Bence ugyanakkor leszögezte, nem a rendelet miatt ízetlenek az ételek, hanem a konyhán, a főzés körül kell keresni azt a problémát.

Az ezzel kapcsolatos tévképzetek eloszlatására és az ismeretterjesztés elősegítésére szakácskönyvet készítettek el, amelyben a menzarendelet alapján megfőzött ételeket mutatják be, illetve képzések kezdődtek a konyhai dolgozók és élelmezésvezetők számára - tette hozzá.