A PDSZ megakadályozná az iskolák április 19-re tervezett újranyitását Közoktatás
Csik Veronika

A PDSZ megakadályozná az iskolák április 19-re tervezett újranyitását

A pedagógus szakszervezet a munka megtagadásával állna ellen a tervezett központi iskolanyitásoknak. Felmérésük szerint nagy többségben vannak azok a tanárok, akik nem szeretnének visszatérni a személyes oktatáshoz.

Kötelességünk is megtagadni a munkavégzést, ha a gyermekek, diákok egészsége, biztonsága nem szavatolható”

– olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) oldalán, ahol azt is kiemelik: nem a munkavégzést tagadják meg, digitális munkarendben továbbra is a munkáltató rendelkezésére állnak.

“Az április derekára időzített intézménynyitásnál sok szempontból is felmerül, hogy nem szavatolható a munkavállalók, diákok, gyerekek – és családjaik – biztonsága” –  írják oldalukon, ahol egy kampányt is indítottak, hogy megakadályozzák az iskolák április 19-re tervezett újranyitását.

A PDSZ egy felmérésére hivatkozva azt is írja, hogy nagy többségben vannak azok, akik nem szeretnének visszatérni a „jelenlétinek” nevezett munkavégzéshez április 19-én.

Szerintük az iskolák 19-re tervezett nyitása több okból is kockázatos: a frissen beoltott nevelési-oktatási dolgozók védelme még nem alakulhatott ki, és a most fertőző variáns sokkal gyorsabban terjed a gyerekek, fiatalok körében.

“Ezért sem javasolják vezető járványügyi szakemberek a nevelési-oktatási intézményrendszer április 19-i nyitását” - írják.

A diákok se mennének szívesen?

"Nem megyünk suliba április 19-től" szerveztek Facebook-eseményt a központi iskolanyitások ellen. A szervező ADOM Diákmozgalom azt kéri a kormánytól, ne vezessenek be kötelező jelenléti oktatást április 19-étől, és a középiskolákban továbbra is maradjon az online oktatás, amíg a tanárok teljes immunitása ki nem alakul. Az eseményhez eddig több ezren csatlakoztak - több mint 8 ezer résztvevő és 12 ezer érdeklődő jött össze alig két nap alatt.

Szerdán indítottunk egy szavazást, ahol titeket, érettségizőket kérdeztünk, visszamennétek az iskolákba április 19-től? Rengetegen szavatak, és a számláló percről percre emelkedik - az érettségizők több mint 94 százaléka nem menne vissza az iskolába.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.