Sorra fújják le a szóbeli felvételi vizsgákat a középiskolák a járványhelyzet miatt Közoktatás
Tóth Alexandra

Sorra fújják le a szóbeli felvételi vizsgákat a középiskolák a járványhelyzet miatt

Több budapesti és vidéki középiskolában törölték a szóbeli felvételi vizsgákat a fokozódó járványhelyzet miatt, erről az elmúlt napokban értesítették a szülőket és a diákokat. Máshol már korábban úgy döntöttek, hogy idén online szóbeliztetik a jelentkezőket, de a Radnóti-gimnáziumban például hagyományos felvételi lesz - igaz, a diákoknak FFP2-es maszkot kell majd viselniük.

A járványhelyzet legújabb fejleményeit követve iskolánk úgy döntött, hogy nem tartja meg a szóbeli felvételi vizsgát. A felvételi rangsor a felvételizők hozott pontjaiból és az írásbeli felvételi tesztek eredményéből áll majd össze

- ezt a tájékoztatást tette közzé oldalán a budapesti BKSZC Pogány Frigyes Technikum. Nem ez az egyetlen középiskola, amely a koronavírus-fertőzöttek emelkedő száma miatt úgy döntött, mégsem tartja meg a szóbeli felvételit.

A budapesti Arany János Technikum és Szakképző Iskolában, illetve a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskolában is elmaradnak a szóbelik. Az utóbbi intézményben a jelentkezőket általános iskolai jegyeik és a központi írásbeli vizsgán elért eredményük alapján fogják rangsorolni.

A nyelvi tagozatokon, a kéttannyelvű, illetve a művészeti képzéseken viszont nem lehet megspórolni - ezért az ilyen képzéseket is indító középiskolák a meghallgatások számával próbálják csökkenteni a fertőzés kockázatát. A fővárosi Petőfi Sándor Gimnáziumban például a jelenleg zajló felvételi időszak összes magyar nyelvű szóbelijét törölték, egyedül az angol és a német nyelvű meghallgatásokat tartják meg. A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnáziumban is igyekeznek csökkenteni a személyes találkozások számát, ezért idén a vizuális kultúra tagozatra jelentkezőknek a rajzos vizsgán nem kell részt venniük.

Olyan intézmények is vannak, amelyekben már megkezdték a meghallgatásokat, ezért nem tudják teljesen törölni a vizsgákat. A budapesti Békésy György Technikumban úgy döntöttek, hogy a hét további részében online folytatják a felvételi elbeszélgetéseket.

Van, ahol FFP2-es maszk kell a szóbelihez

A Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban megtartják ugyan a szóbeliket, ám a megszokottnál jóval szigorúbb szabályokkal. A diákoknak a szokásos lázmérés és kézfertőtlenítés után át kell adniuk az egészségi állapotukról szóló, kitöltött és a szülők által aláírt dokumentumot – ebben arról kell nyilatkozni, hogy az elmúlt tíz napban nem kerültek szoros kontaktusba koronavírusos személlyel, illetve nincs légúti fertőző betegségre utaló tünetük, például nem köhögnek, nem fáj a torkuk, nincs hasmenésük vagy lázuk.

A gimnázium emellett legalább FFP2-es hatékonyságú maszk viselését tette kötelezővé – azok a felvételizők, akiknél csak „sima” textil- vagy sebészmaszk van, ilyet a portán vásárolhatnak. Nem véletlenül szigorítottak: 105 hatodikost és 90 negyedikest hallgatnak meg kisebb csoportokban.

Sok középiskolában más covid-biztos megoldásokkal készültek a szóbelikre. Van, ahol rendhagyó módon a Zoomon tartják a szóbeli felvételit, míg más gimnáziumok úgy döntöttek, a járványhelyzet miatt idén egyáltalán nem szerveznek elbeszélgetést, helyette portfóliót kérnek a jelentkezőktől.

"Covid-igazolás"

A különböző online fórumokon található szülői bejegyzések alapján sokan nem tudják, pontosan mi az előírás, ha egy diák azért nem tud elmenni a szóbeli felvételire, mert megfertőződött a koronavírussal. Az Oktatási Hivatal korábbi válaszából az derült ki, nincs olyan szabály, amely előírná az intézményeknek, hogy betegség esetén kötelesek online formában meghallgatni a diákot, azt pedig, hogy lesz-e pótvizsgázási lehetőség, a felvételiztető középiskola szintén maga szabályozza, az intézmények oldalán található tájékoztatók alapján azonban "Covid-igazolással", vagyis pozitív teszteredménnyel kaphatnak új időpontot a vizsgára.

Az intézményeknek központi szabályokhoz sem kell alkalmazkodniuk. Az Oktatási Hivatal az Eduline megkeresésére korábban azt írta, a szóbelik a középiskolák „saját” vizsgái, azokra a köznevelési intézményekre vonatkozó általános járványügyi szabályok vonatkoznak, emellett az középiskolák a helyi sajátosságoknak megfelelő helyi szabályokat is hozhatnak. Hozzátették azt is, hogy már nyilvánosságra hozták az érettségi szervezésekor alkalmazandó biztonsági intézkedéseket, „amelyek követése a középiskolák számára a középfokú szóbeli felvételi vizsgákra is javasolható”. Ezekről itt olvashattok részletesebben.

Kövessétek velünk a 2021-es középiskolai felvételit is. Itt találjátok a legfrissebb cikkeinket a témában.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.