Az iskolaérettségi törvény visszavonását követeli a Szülői Hang Közoktatás
Eduline

Az iskolaérettségi törvény visszavonását követeli a Szülői Hang

Nemrég az Alapvető Jogok Biztosa is vizsgálatot indított az iskolaérettségik 2020-ban hatályba lépett új rendszerével kapcsolatban és több ponton jogszerűtlennek találta azt.

Az új törvény miatt sok ezer gyermeket éretlenül kezdi meg az iskolát, és ezt az ombudsmani vizsgálat is alátámasztotta. A jelentés szerint nagy számban lehetnek olyan szülők, akik eleve nem élnek vagy nem tudnak élni gyermekük érdekében a felmentési kérelemmel, emiatt az iskolákba értelnül kerülő hatévesek aránya jelentősen megnőhet; a folyamat során a tájékoztatás nem kielégítő, a jelenlegi rendszer esélyegyenlőtlenséghez vezet - írja közleményében a Szülői Hang.

A vizsgálat egyebek mellett megállapította, hogy a kizárólag elektronikus űrlap kitöltésével benyújtható kérelmezés esélyegyenlőtlenséghez vezet. E mellett az eleve is túlterhelt szakszolgálatoknál a nagyszámú iskolaérettségi vizsgálat miatt a szakszolgálatok egyéb feladatai háttérbe szorulnak. Illetv a január 15-i határidő után is történhet a gyermekek életében olyan változás, ami a tankötelezettség halasztását teheti szükségessé, de erre a törvény nem ad módot - idézik az ombudsmani vizsgálat eredményét.

A Szülői Hang szerint a problémákat lehetetlen az alapjaiban elhibázott jogszabály apróbb javítgatásával orvosolni, ezért a törvény visszavonását követelik. Szerintük olyan rendszerre van szükség, ami az óvodapedagógust is aktívan bevonja a döntési folyamatba és ezt csak szakmai egyeztetésekre alapúló új jogszabályok kidolgozásával lehet elérni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés