Évi másfél milliárd forintot fordítana a kormány a nyelvtanárok továbbképzésére Közoktatás
Eduline

Évi másfél milliárd forintot fordítana a kormány a nyelvtanárok továbbképzésére

A diákok külföldi nyelvtanfolyamai mellett évi másfél milliárd forintot fordítana a tanárok nyelvi kompetenciáinak fejlesztésére, de mi lesz a diákokkal?

Egyelőre még azt sem lehet tudni, hogy mikortól valósulhat meg a középiskolások külföldi nyelvtanulási programja, de az kiderült, hogy évi másfél milliárd forintot fordítana a kormány a tanárok fejlesztésére. A kormány az iskolai nyelvoktatást szeretné fejleszteni ebben az évben – írja a Magyar Nemzet. A lap azt írja, hogy a vírushelyzet után beindulhatnak a diákok külföldi nyelvtanfolyamai, a tervek szerint pedig 2021-től évi másfél milliárd forintot fordít a tanárok nyelvi kompetenciáinak fejlesztésére a kormány. Információik szerint szakmai fejlesztést kapnának a gyakorló nyelvtanárok, mégpedig anyanyelvi területen. A köznevelési stratégia kiemelt célként tűzte ki az idegennyelv-tudás fejlesztését a következő tíz esztendőre. Az Eurostat adatsora szerint a magyarok több mint fele (57,6 százaléka) semmilyen idegen nyelven nem beszél – írja a lap.

Ha a vírus nem szólt volna közbe, akkor idén nyáron indult volna a középiskolások külföldi nyelvtanulási programja. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly februárban jelentette be, hogy a kilencedikes és a tizenegyedikes diákok kétszer kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehetnek részt, amit a kormány fizeti. 2020 márciusában kiderült, hogy nem mennek a diákok külföldre, egy évvel elhalasztották a nyelvtanulási programot. Az érintettek abban bíznak, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések feloldása után 2022-ben valóban megkezdődhetnek a kiutazások.

A diákok mellett a tanárokat is új intézkedéssel céloznák, legalábbis ez derül ki a Nemzeti Pedagóguskar honlapján elérhető egyik szakmai anyagból. A szervezet idegen nyelvi tagozatának elnöke az elmúlt időszakról készült beszámolójában azt írja: nagy örömmel üdvözli az oktatásirányításnak azt a tervezetét, amelynek keretében a gyakorló nyelvtanárok számára továbbképzést biztosítanának nyelvterületen.

Egyelőre az egyeztetések fázisánál járunk, de a Maruzsa államtitkár úrral folytatott megbeszéléseim nyomán remélni merem, hogy hamarosan ez a nagyszabású program is megvalósulhat az oktatásirányítás szándéka nyomán – nyilatkozta Nikolics Noémi a lapnak. Részleteket még nem lehet tudni arról, hogy hogyan valósulna meg a program, de az Emmitől azt az a válasz érkezett: a fejlesztésére 2021-től évi másfél milliárd forintot ad a kormány, valamint az "idegennyelv-oktatás infrastrukturális feltételeinek további fejlesztése" is folyamatban van.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.