Már nem kell sokat aludni és kezdődik a téli szünet: mutatjuk a dátumokat Közoktatás
Eduline

Már nem kell sokat aludni és kezdődik a téli szünet: mutatjuk a dátumokat

Persze nem csak az a kérdés, hogy mikor kezdődik a 2020-as téli szünet, hanem az is, hogy meddig tart pontosan.

Ha minden marad az eredetiben, akkor a 2020-as téli szünet előtti utolsó tanítási nap december 18. lesz, az első tanítási nap pedig január első hétfője, január 4. lesz. Így a közoktatásban tanulók - azaz az általános, és középiskolások - két hetet és két napot pihenhetnek majd, a hétvégékkel együtt. Az egyetemistákra más rendszer vonatkozik, nekik az őszi félév vizsgaidőszakát sok egyetemen csak párnapos szünet töri majd meg, itt nézhetitek meg, egyetemistaként pontosan mikor pihenhettek.

Azonban nem biztos, hogy minden marad a tervek szerint, ugyanis a tanárok tesztelése után, az eredmények és a fertőzöttségi mutatók miatt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az azonnali téliszünetet elrendelését követeli a kormánytól. Erről tegnap Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár úgy nyilatkozott: az operatív törzs mérlegeli az előre hozott téli szünetet.

Mi lesz a tanévvel, ha előbb kezdődik a téli szünet?

Ez egy nagyon jó kérdés. A 2020/2021-es tanév rendje szerint 2021. június 15-ig tart a tanév. A diákoknak összesen 177 (a szakgimnáziumokban 177, gimnáziumokban és szakiskolákban 178) napig kell iskolába járniuk – kivéve a végzősöknek, a középiskolákban nekik az utolsó tanítási nap 2020. április 29-én, csütörtökön lesz.

A tanítási napok száma tehát fix, így ha a téli szünet meghosszabbításával a kieső tanítási napokat a nyári szünet előtt kéne pótolni. A PDSZ szerint ezt, ha kell, június 16-ától 30-áig lehetne pótolni.

Maruzsa: az operatív törzs mérlegeli, indokolt-e, hogy hamarabb kezdődjön a téli szünet

A vártnál kevesebb pedagógus vett részt a múltheti célzott tesztelésen, amely után az intézmények harmadában volt szükség intézkedésekre.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés