A PSZ további szigorításokat követel az oktatásban Közoktatás
Eduline

A PSZ további szigorításokat követel az oktatásban

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) húsz pontban foglalta össze a követeléseiket.

Tegnap már írtunk róla, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) összeszedte mivel értenek egyet és mivel nem, az iskolát érintő kormányzati döntések közül. Akkor még rengeteg volt a megválaszolatlan kérdés. Azóta kedd éjszaka megjelentek és hatályba léptek az új szabályok, viszont a szakszervezet szerint az intézkedések még így is hagynak kivetnivalót maguk után. Most ezeket szedték pontokba.

1. Követeljük, hogy a tesztelést minden oktatásban dolgozóra terjesszék ki!

2. A krónikus beteg pedagógusokat, oktatókat azonnal mentesítsék a tantermi oktatás alól!

3. A fenntartóval és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal történt egyeztetés után az oktatási intézmények vezetői dönthessenek vírusfertőzés esetén a kéthetes bezárásról, online oktatás elrendeléséről!

4. Az általános iskolák ötödik évfolyamától vezessék be a hibrid oktatást! A csoportbontás eredményeként csökken a fertőzés esélye. (Az osztály egyik fele az egyik héten 3 napot jár iskolába, majd kettőt otthon tanul, a követező héten cserélnek.)

5. A gimnáziumokat egységesen kezeljék az online oktatásban: sokkal nagyobb munkaterhet jelent a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban, ha a pedagógus tanteremben tanítja az alsóbb, digitálisan pedig a felsőbb évfolyamokat. Ezért javasoljuk, hogy a gimnáziumok ötödik évfolyamtól térjenek át a távoktatásra!

6. Minden 14 év alatti gyermek szülei közül az egyik kapjon állam által biztosított 100%-os távolléti díjat abban az esetben, ha gyermeke karanténba kerül vagy megbetegszik koronavírus-fertőzésben!

7. A GYED-en, GYES-en lévő, valamint otthoni munkát végző szülők gyermekei esetében függesszék fel a kötelező óvodáztatást! Az ideiglenes felfüggesztés ne járjon a normatíva csökkenésével az óvodákban, a járvány enyhüléséig!

8. Az állam munkáltatóként tartsa be a Munka törvénykönyve és a munkavédelmi törvény előírásait a védőfelszerelések biztosításáról (maszk vagy műanyag álarc, illetve gumikesztyű) az oktatási intézményekben!

9. Követeljük, hogy megfelelő létszámú alkalmazottat biztosítsanak a fertőtlenítések elvégzésére az óvodákban, iskolákban az óraközi és egyéb szünetekben!

10. A PSZ követeli, hogy a túlmunkákat hóvégi elszámolással azonnal fizessék ki, függesszék fel az eseti helyettesítésre vonatkozó jogszabály alkalmazását!

11. Követeljük, hogy a tantermi oktatást és óvodai csoportban nevelést végző pedagógusok, és a nyitva tartó kollégiumok nevelőtanárai, a gyermekvédelemben feladatot ellátó dolgozók részére veszélyességi pótlékot állapítsanak meg, bérük 20% százalékát!

12. A 2020. év folyamán online oktatást végző pedagógusoknak, oktatóknak egyszeri 100 000 forintos támogatást fizessenek az otthonról végzett munka elősegítésére!

13. A tanfelügyeletet és a pedagógusok minősítését online végezzék, és ne függesszék fel!

14. A helyi tanterveket, a tanmeneteket vizsgálják felül a digitális oktatás idejére a továbbhaladáshoz szükséges kötelező minimum megállapítása érdekében!

15. A 250 óra tanulói hiányzás szabályát függesszék fel!

16. A 486/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletben szereplő utazási kedvezményt terjesszék ki a szociális szférában és az oktatásban dolgozókra is! (Ez azt jelenti, hogy ne csak az egészségügyben dolgozók, hanem a szociális szférában és oktatásban dolgozók is ingyenesen utazhassanak a tömegközlekedési eszközökön.)

17. A kormány biztosítsa a tanodák további zavartalan működését!

18. A közelgő középiskolai felvételik szabályait ideiglenes jelleggel, de azonnal át kell alakítani a járvány miatt, és nyilvánosságra kell hozni. Ne az utolsó pillanatban értesüljenek a szabályok változásáról a diákok, a szülők, a pedagógusok!

19. A felnőttképzési tanfolyamok és az online oktatás összehangolásáról egyértelmű miniszteri intézkedést vár a PSZ!

20. Követeljük, hogy a felnőttképzések felfüggesztése ne jelentse a résztvevők juttatásainak esetleges megszűnését!

Még csak mától lépett életbe a távoktatás, az viszont már most látszik, hogy a szülőket is megosztja a döntés, miszerint 14 éves kor alatt, azaz az általános iskolások számára az eddigiekben megszokottak szerint folytatódik a tanítás, ezért egyre több szülő dönt úgy, hogy kiveszik a gyermeküket az iskolából.

Friss felmérés: ilyen hatása lehet a tudásotokra a világjárvány

Egy friss kutatás szerint a diákok többségének visszaesett az iskolai tudása a koronavírus-járvány alatt, és sokaknál a szociális készségek fejlődése is megsínylette a bezártságot.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Nem maradnak el az idei gólyatáborok, de védettségi igazolványra minden elsőévesnek szüksége lesz Campus life Szabó Fruzsina

Nem maradnak el az idei gólyatáborok, de védettségi igazolványra minden elsőévesnek szüksége lesz

Van, ahol gyorstesztekkel és napi kötelező lázméréssel, máshol állandó egészségügyi stábbal, betegszobával, fertőtlenítőpontokkal készülnek az idei egyetemi gólyatáborokra a szervezők. Bár a legtöbb felsőoktatási intézményben azzal számolnak, hogy a koronavírus-járvány miatt idén nem kell majd lefújni a programokat, a szabályok szigorúak: csak azok az elsőévesek gólyatáborozhatnak, akiknek van védettségi igazolványuk.