A nap hírei: ezek az idei érettségi lehetséges alternatívái, pörög a távoktatás Közoktatás
Eduline

A nap hírei: ezek az idei érettségi lehetséges alternatívái, pörög a távoktatás

Érettségi, távoktatás és hosszútávú következmények. Ma összeszedtük a lehetséges érettségi alternatívákat, újabb olvasói véleményekről számolunk be, amelyekből kiderül, milyen a távoktatás. Itt vannak a mai nap legfontosabb oktatási hírei.

Mi lesz az érettségivel?

Maruzsa Zoltán nemrég azt mondta: ha a helyzet romlik, szóba jöhet mind az érettségi időbeni eltolása vagy egyéb megoldások keresése. De milyen megoldások? Összeszedtük a lehetséges alternatívákat.

Újabb vélemények a helyzetről

Mit tapasztal egy-egy tanár és szülő, hogyan működik az új, távoktatási rendszer az ő szemszögükből? Újabb olvasói véleményekről számolunk be, amelyekből mindez kiderül.

"Elég nagy a káosz most az oktatásban, ez valamennyire érthető is. Negatív tapasztalatunk sajnos nekünk is van, méghozzá az, hogy a tanárok túlméretezik a feladatmennyiséget" - írta egy 6 gyerekes anyuka, akinek két egyetemista, egy középiskolás, két általános iskolás és egy óvodás gyereke részese az új rendszernek.

Nem egyedi eset, hogy a nagyobb iskolás testvér vagy a szülő tanul a gyerekkel. A távoktatásban azonban ennek megváltozott a szerepe. Hárman vagyunk testvérek: én, a 6. osztályos és az 5. osztályos tesóm - írta nekünk egy végzős gimnazista. A tanulást nagyon nehéz megoldani velük - mesélte-, mert nagyrészt nem akarnak tanulni és ha nem lenne elég - mivel ketten vannak-, sokszor azt sem tudja a család, hogy kinek melyik házit küldték. Mesélte az egyik olvasónk.

Elindult a távoktatás az egyetemeken is

Megkezdődött a digitális oktatás a felsőoktatási intézményekben - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Erről a diákoknak is megvan a véleménye.

A ELTE osztatlan tanárképzésén tanuló hallgató leírta, hogy a távoktatás nélkül is bonyolult volt a helyzete, ugyanis a tanárképzés náluk eleve azzal járt, hogy 3 kar 4 épülete között kellett mozognia. Ez most még sokkal, de sokkal rosszabb lett.

"Mi lenne, ha kiűznénk a szótárunkból a számonkérés kifejezést?"

Az új Nemzeti alaptanterv munkálatait elindító Csépe Valéria professzor régóta nem adott interjút. Most úgy látta, a koronavírus járvány miatt kényszerből bevezetett "digitális tanrend" kapcsán érdemes megszólalnia. A teljes beszélgetést itt olvashatjátok el. 

"Mi lenne, ha kiűznénk a szótárunkból a számonkérés kifejezést?"

Az új Nemzeti alaptanterv munkálatait elindító Csépe Valéria professzor régóta nem adott interjút. Most úgy látta, a koronavírus járvány miatt kényszerből bevezetett "digitális tanrend" kapcsán érdemes megszólalnia.

Digitális oktatás: szét fogja húzni a mezőnyt?

Vannak olyan intézmények, akik eddig kísérleteztek a digitális oktatással, viszont vannak olyanok, akik most nagyon nehéz helyzetbe kerültek. Az eddig is kísérletező intézmények jobbak lesznek, a frontális, egyoldalú ismereteket átadók viszont nehéz helyzetbe kerülnek – mondta Radó Péter. A teljes anyagot itt olvashatjátok meg.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés