Csökkenti az óraszámot az új Nemzeti alaptanterv, több a munkanélküli fiatal - a hét hírei röviden Közoktatás
Eduline

Csökkenti az óraszámot az új Nemzeti alaptanterv, több a munkanélküli fiatal - a hét hírei röviden

A héten részletek derültek ki a szeptembertől bevezetésre kerülő új Nemzeti alaptantervről. Nőtt a munkanélküliek száma a 15-24 évesek körében. Összefoglaltuk, hogyan változnak az állami ösztöndíjas képzés szabályai, a felvételi jelentkezési határidő közeledtével tippeket adtunk a szakválasztáshoz, és megnéztük, mennyit kell fizetni a legnépszerűbb nyelvvizsgákért 2020-ban. Ezek voltak a hét legfontosabb hírei és cikkei.

Ilyen lesz az új Nemzeti alaptanterv

Napokon belül megjelenhet a NAT átdolgozott kiadása, amelyet szeptembertől felmenő rendszerben be is vezetnek. A dokumentum szerint 35 helyett hetente legfeljebb 34 órája lehet a diá­koknak a középiskola legfelső évfolyamán is. Több tantárgy átalakul, és hangsúlyosabb szerepet kap Wass Albert és Szabó Magda. Itt olvashatjátok a részleteket.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az új NAT-ot nem véleményezhették a szakszervezetek, a dokumentum pedig nem fog paradigmaváltást hozni. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint szakmai szempontból elkeserítő a NAT körül kialakult helyzet.

Nőtt a fiatal munkanélküliek száma

Bár országos szinten a munkanélküliség változatlan, a 15-24 évesek körében 13,2 százalékra nőtt az állástalanok aránya. Minden negyedik munkanélküli ebbe a korcsoportba tartozik, 43 ezren vannak. A részleteket itt találjátok. Egy friss tanulmány szerint ha egy pályakezdő fél évnél tovább nem talál megfelelő munkát, később még nehezebben boldogulhat a korai munkanélküliség miatt.

Januártól ez vár azokra, akik kicsúsznak a diplomaszerzési határidőből

A képzési költség felének visszafizetése helyett januártól azoknak az állami ösztöndíjas hallgatóknak, akik nem szerzik meg a képzési idő másfélszerese alatt a diplomát, "büntetésként" hazai munkaviszonyt kell fenntartaniuk a végzés után. Itt olvashatjátok a részleteket.

Felvételi 2020: tippek a szakválasztáshoz

Február 15-ig lehet jelentkezni a szeptemberben induló képzésekre. Ha bizonytalanok vagytok, itt ajánlottunk öt tippet, ami segíthet a döntésben. Itt pedig azt nézhetitek meg, mit tanulhattok és hogyan néz ki a képzés a legnépszerűbb alapszakokon. A 2020-as felvételivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok, a tavaszi érettségivel kapcsolatos tudnivalókat pedig itt gyűjtöttük össze.

Ennyibe kerülnek a legnépszerűbb nyelvvizsgák 2020-ban

A középfokú nyelvvizsgák árait itt gyűjtöttük össze, azt pedig, hogy mennyit kell fizetnetek a felsőfokú nyelvvizsgákért az idén, itt nézhetitek meg.

Nem a pénz a legfontosabb a frissdiplomás fiatalok számára

A Camp Leaders friss felmérése szerint minden negyedik frissdiplomás számára fontos, hogy a szakmájában izgalmas, kihívást jelentő feladatokkal találkozzon. A magas kereseti lehetőséget a válaszadók 18 százaléka jelölte meg, ezt a biztonság/stabilitás, valamint a karrierépítés és a szakmai előrelépés ígérete követte. Itt olvashattok részletesen az eredményekről.

Ilyen képesítést érdemes szerezni az idén

Informatikai képzések, társasházkezelő és ingatlanközvetítő tanfolyam - ezek 2020 rövid idő alatt megszerezhető, keresett szakmái a TanfolyamOKJ.hu szerint.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés