Idén szeptemberben indul a Budapest School első középiskolája: mit és hogyan tanítanak? Közoktatás
Eduline

Idén szeptemberben indul a Budapest School első középiskolája: mit és hogyan tanítanak?

Szeptemberben indul a Budapest School első gimnáziuma, ahol nem a felvételi pontszám és a jegyek számítanak a bekerülésnél. A szülőknek azonban nem keveset kell fizetniük a rendhagyó oktatásért.

Az iskolát idén 50 fővel tervezik elindítani, a hozzájuk elegendő tanárral. Jelenleg körülbelül 35 gyereket vettek fel 120-130 jelentkezőből - mondta el a Pénzcentrumnak Babocsay Ádám, az iskola marketing- és stratégiai vezetője.

Az iskola egy olyan hatosztályos gimnázium lesz, ahol a 12-14 évesek mind együtt lesznek. "Persze a fiatalabbak később végeznek majd, de mi hiszünk abban, hogy ez a fajta közös tanulás nagyban elősegíti a diákok fejlődését" - emelte ki Babocsay Ádám.

Jövő szeptemberben indul a Budapest School középiskolája

2019 szeptemberében elindul a Budapest School középiskolája, a diákok idejük közel felében az érettségihez köthető tárgyakkal, tudományterületekkel töltik az idejüket, másik felében a saját érdeklődésük alapján választott műhelyekben dolgoznak, tanulnak, alkotnak.

Mennyi a tandíj?

Egy diák után a középiskolában 130 000 forintot kell fizetni havonta, plusz az étkezési hozzájárulás, ami együtt 155 ezer forintra jön ki - mondta el az iskola stratégiai vezetője. Ez az összeg ­­- 50 diákkal számolva - elég a működésünkre, az épület fenntartására, a tanárok fizetésére,és minden egyéb másra.

Azonban ez nincs kőbe vésve - teszi hozzá Babocsay Ádám - ,ha a családok 66 százaléka ebben a sávban ajánlja fel az összeget, és nagyjából 17-17 százalék az, aki sokkal többet vagy sokkal kevesebbet kínál, akkor is kijön a fenntartásra tervezett összeg.

Így működik a Budapest School: nincsenek hagyományos dolgozatok, minden diáknak saját mentora van

2015-ben két 15 fős csoporttal indultak egy-egy lakással egy óvodapedagógussal és egy tanítóval. Mára majdnem háromszáz fős intézményként működnek, tizenkét évfolyammal, ősztől tizenegy helyszínen - mondta a Magyar Nemzetnek Halácsy Péter, a Budapest School társalapítója, a fenntartó nonprofit szervezet ügyvezetője.

A tervek szerint tehát, ha valaki 130 ezer felett ígér, a különbözetet automatikusan átteszik egy olyan gyerekre, akinek a családja kevesebbet tud fizetni. "Ha bejön például egy 200-as ajánlat, akkor megnézzük, hogy befér-e még egy 80 000-et ígérő család" - mondta el Babocsay Ádám. A lényeg, hogy 50 gyerekkel meglegyen az az átlag bevétel, amiből működtetni tudják az iskolát. A fent leírt támogatói tandíjfizetési rendszerről a jelentkezők szülei is tudnak, így vannak olyan családok, akik szándékosan ajánlanak többet, hogy másoknak segíteni tudjanak - tette hozzá.

"Nem nézzük a pontszámokat és a jegyeket"

Az iskolában a felvételi eljárás is rendhagyó, ugyanis nem a felvételi jegyek és pontszámok döntenek. A cél az, hogy jobban megismerjék a jelentkezőket. Ezért azt találták ki, hogy először mindenki csináljon projektfeladatot abban a témában, amit szeret. A diákoknak felvételi előtt ki kell tölteniük egy nyomtatványt, amelyben megjelölhetik, hogy mi érdekli őket, és ezzel kapcsolatban kapnak majd néhány projektötletet.

A szokatlannak tűnő módszerekkel a gimnáziumban arra szeretnék helyezni a hangsúlyt, hogy a diákok tudjanak információt keresni, együtt dolgozni másokkal, utánanézni dolgoknak. "Fenntartjuk benük azt a tüzet, ami ahhoz kell, hogy megismerjenek dolgokat, hogy a rendszer ne ölje ki belőlük azt, hogy akarjanak tanulni - mondta el Babocsay Ádám.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés