2009. június. 03. 07:07 Eduline Utolsó frissítés: 2009. június. 02. 23:13 Közoktatás

Mit fognak kérdezni a vizsgáidon?

Ha biztosra szeretnél menni, kövesd az Eduline tanácsait!

A vizsgakérdésekkel történő szembesülés során néhány főiskolai tanuló a kínok kínját éli át, mikor rádöbben: bekövetkezett az, amiről eddig még csak álmodni sem mert, míg a terem másik végében néhány diák önelégülten dől hátra, hogy nem érte meglepetés a feladatokat illetően. Te is közéjük tartozhatsz, lássuk hát, mi a trükkjük!
 
- A tanárok csupán csak azt kérik számon, amit leadtak. A diákok gyakran gondolják úgy, hogy a tanáraik a vizsgákon majd ködös, vagy kétes kérdésekkel állnak elő. Nem szabad azonban elfelejtened, hogy ők a leglényegesebb anyagot adják le az órákon, a számonkérés pedig arra szolgál, hogy megbizonyosodjanak róla: a diákok magukévá tették. Tehát, nincs más dolgod, mint átolvasni a jegyzeteidet.
 
- Vagy arról kérdeznek, ami őket foglalkoztatja. Számos kurzuson fel tudod térképezni, mi áll valójában a tanárod érdeklődésének középpontjában, mi az, amit rendszeresen elismétel, vagy esetleg arról szól előadásainak 80 százaléka. Ha a tanárod rögeszméjét csuklóból nyomod, mindig jó jeggyel térhetsz haza.
 
- Sok az elejtett célzás. Ahogyan sok anyuka sem tud ellenállni gyermeke kérésének, úgy vannak tanárok is, akikből minimális erőfeszítés hatására már ömlenek az értékes információk. Ne röstellj kérdezni, előbb-utóbb csak sikerül mindent kihúznod a segítőkész pedagógusból.
 
- Menj a TO-ra. A tanulmányi osztályon sokszor megfordulnak a ZH vagy vizsga kérdéssorok, nem árt kérdezősködni, mik álltak a fénymásolásra váró papírlapokon. De ne feledd, senkinél se próbálkozz megvesztegetéssel!
 
- A tanárok lusták. Az előadók általában rendkívül elfoglaltak, ezért nincs idejük minden alkalomra új kérdéseket kitalálni, ennek eredményeként újrahasznosítják, vagy egy árnyalatnyit módosítják a régieket. Ha sikerül az előző évek vizsgáit elkérned a feletted járóktól, nem érhet nagy meglepetés. Persze, mindvégig ügyelj a diszkrécióra!
 
- A tanáraid tartják magukat az irányelvekhez. Csak nyisd ki a tantervet, és máris világossá válhat, mi az, amivel a tanárod a vizsgádon várni fog téged. Noha az első alkalmakkor még nem tudhatod, mit rejtenek a dokumentumok, némi kérdezősködés után megkaphatod, amit szeretnél.

- A tanárok újrahasznosítanak. A kérdések és a feladatok ott vannak a füzetedben, a Házi feladatok címszó alatt, és gyakran még csak ráncfelvarrásra sem kerülnek, mire elérik a vizsgalapod. Mostanság amúgy is minden olyan zöld…
Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.