2009. március. 19. 20:41 Eduline Utolsó frissítés: 2009. március. 19. 21:58 Közoktatás

Puska, érettségin?

Az idei érettségihez közeledve egyre több hírt hallani a lebukott puskázókról. Elrettentés a legjobb megelőzés?

puskák
A briteknél is kijöttek a tavalyi eredmények, a magyar közép és emelt szintű érettséginek megfelelő GCSE, illetve A-level vizsgáikon közel négyezer diákot kaptak csaláson.

A leggyakoribb visszaélés a tiltott eszközök – mobiltelefonok, BlackBerry-k, PDA-k, és a kézzel írott puskák – becsempészése volt. Emellett a vizsgáztatók szerint számos teszt és dolgozatpapír alkalmatlan az értékelésre, mert a tanulók „sértő vagy obszcén” megjegyzésekkel is tarkították a leírtakat. A vétségek sorában a második leggyakoribb szabályszegést a tanárok követték el: sokuk segített a vizsgázó fiataloknak.

Összességében a 2007-es évhez képest csökkent az esetek száma. Ám ez többnyire nem annak tudható be, hogy a diákok többet tanulnának, inkább arról van szó, hogy egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak, amely a csúcstechnológiákban kevésbé jártas vizsgafelügyelők előtt észrevétlenek maradnak. A büntetés a szóbeli figyelmeztetéstől kezdve a teljes kizárásig terjed.

Míg tavaly előtt 4.258 brit diák hágta meg a szabályokat, 2008-ban 3.826 esetre derült fény, ebből 1.618 tanuló használt tiltott eszközt, 1.037 a szomszédjáról másolt, míg 476 tanuló neveletlenkedett a vizsgákon. A papírra jegyzetelt illetlenségek viszont nőttek, két éve még csak 182 dolgozatot tett érvénytelenné, tavaly már 302 dokumentumot.
Hirdetés