Aligha van olyan kolis, aki hetente legalább egyszer ne enne por- vagy tésztalevest, májkrémes vagy párizsis zsömlét, porból készített bolognait. Persze jóból is megárt a sok, a kevésbé jó ételekből meg pláne: aligha véletlen, hogy a nyári szünetben azok is rosszul lesznek a paradicsomszósz vagy a májkrém illatától, akik az egyetem előtt még szerették. Tipikus kolis ételeket gyűjtöttünk össze.
1. Porleves
Az abszolút kedvenc, mert két perc alatt elkészül, megnyugtatja az egyetemi buli másnapján háborgó gyomrot, ráadásul még valamennyi íze is van - ellentétben a többi kolis kajával, de ne szaladjunk ennyire előre.
Egy baj van csak vele: kevéssé tápláló, pedig ez lenne a kolikoszt lényege (minél kevesebb pénzből, minél gyorsabban olyat készíteni, amitől legalább négy-öt óráig nem leszünk éhesek). Még szerencse, hogy az élelmiszeripar előrukkolt a tésztalevessel - van, aki a 120, más a 60 forintos változatot vásárolja, de azt tucatjával. Évek után is az orrotokban fogjátok érezni az illatát.
2. Tészta valamivel
Bármivel. Nem viccelünk: került már a főtt tésztára ketchup, hagyma, tejföl, megmaradt pörköltszaft, macisajt, penészes - három hónapig a két ablakszárny között tárolt - szalonna, kolbász, sőt parizer is. Furcsa, de a legegyszerűbb verzió, a fokhagymás-olajos tészta ritkán jut eszünkbe, pedig az még finom is.
3. Bolognai porból
Aminek persze köze sincs az eredeti bolognaihoz, de nem is ez a lényeg. Arról lehet felismerni az egyetemi-főiskolai kolit, hogy valaki mindig bolognait főz a konyhában. Nem viccelünk: mindig.
4. Kisüthető ez meg az
Jobb napokon rántott sajt, rosszabb napokon bélszínroló (aminek nincs köze a bélszínhez) vagy a létező legolcsóbb "sajttal töltött pulykamell". A sütés után persze hetekig áll az olaj a tűzhelyen, mert a kolis konyha olyan, hogy senki nem érzi úgy, hogy neki kellene kitakarítania.
5. Virsli
Sütve, főzve, bárhogy. Anyától/nagyitól előbb-utóbb úgyis mindenki megtanulja, hogyan kell főzeléket készíteni, ahhoz pedig pont jó.
6. A Hazai
Nagybetűvel, mert megérdemli. Rántott hús, pörkölt, nagyi almás sütije. Egy hibája van: még akkor is csak szerdáig tart, ha nagyon ügyesen beosztjátok.
7. Konzervek
Sólet és chilis bab. A hét vége felé, amikor már nyoma sincs az otthonról hozott rántott húsnak, életet menthet.
8. Parizeres/májkrémes kenyér
Az ügyes kollégista mindig tart otthon legalább három-négy doboz májkrémet (igen, a fémdobozosra gondolunk), amit szükség esetén felhasználhat. Májkrémből és száraz kenyérből a bátrabbak még melegszendvicset is készítenek, aminek a tetejére ketchup kerül. Párizsis kenyér is gyakrabban kerül az asztalra, mint azt a kolisok szeretnék. Hogyan lehet megélni heti 3000 forintból? Itt olvashatjátok el összefoglalónkat.
Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről! |