300 ezer forint feletti átlagbért kapnak friss diplomásként: ezért is megéri műszaki képzést választani Felsőoktatás
Eduline

300 ezer forint feletti átlagbért kapnak friss diplomásként: ezért is megéri műszaki képzést választani

Milyen átlagbérre számíthatnak a műszaki szakokat végzett diplomások? Hol a legmagasabb a fizetés, és az egyes szakok bérei mennyiben különböznek egymástól? Utánajártunk.

A legmagasabb átlagbérrel a mechatronikai mérnök képzésen végzett diplomások számolhatnak - derül ki a diplomáspálya-követési rendszer 2017-es adataiból. Az ő keresetük bruttó 378 ezer forint körül mozog. Nem sokkal kevesebbre, 370 ezer átlagbérre számíthatnak a villamosmérnökök, de többek között a vegyészmérnök, a gépészmérnök és az anyagmérnöki szakot végzettek is 300 ezer forint feletti fizetést kapnak.

A legkevesebbet, bruttó 190 ezer forint összeget az építészmérnökök és a faipari mérnökit elvégzett diplomások kapják.

Az idei felvételiből is jól látszik, a legtöbben a bérek szerinti dobogós szakokra jelentkeztek. Ezek közül is a gépészmérnöki szak volt a legnépszerűbb, második, harmadik helyen pedig a műszaki menedzser és a villamosmérnöki képzés szerepelt. A műszaki menedzserek átlagbére egyébként bruttó 311 ezer forint.

Friss kutatás: ilyen munkahelyet szeretnének a fiatalok

A munkahely biztonságát és a fizetést tekintik a legfontosabbnak a pályaválasztás előtt álló hetedik osztályos fiatalok a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) idei pályaorientációs kutatása alapján. Az MKIK hétfői közleménye szerint a megkérdezett 9071 diák 95 százaléka szeretne továbbtanulni.

Hirdetés