Ritka irodalmi lelethez jutott a University of Oxford Felsőoktatás
MTI

Ritka irodalmi lelethez jutott a University of Oxford

A University of Oxford vásárolta meg Percy Bysshe Shelley egy közelmúltban újrafelfedezett röpiratát, amely az angol romantikus költő egy versét is tartalmazza.

 

A University of Oxford vásárolta meg Percy Bysshe Shelley egy közelmúltban újrafelfedezett röpiratát, amely az angol romantikus költő egy versét is tartalmazza.

A Poetical Essay On The Existing State Of Things (Költői esszé a dolgok létező állapotáról) című pamflet az egyetem Bodleian könyvtárának tizenkétmilliomodik kötete. A húszoldalas röpirat, amely az egyetlen ismert fennmaradt példány, az interneten is elérhető lesz.

Shelley 1810 és 1811 között, első egyetemi éve alatt írta a művet, amelyben a sajtó rossz célra való használatának, a hibásan működő politikai intézményeknek és a háború globális hatásainak témáit boncolgatja.

Az Oxfordban nyomtatott röpiratot, amely egy tízoldalas, 172 soros költeményt is tartalmaz, "egy úriember az Oxfordi Egyetemről" álnéven publikálta a költő.

Az írást csak ötven évvel a halála után tulajdonították Shelleynek és 2006-ban egy magángyűjteményben bukkantak rá. Az egyetem nem árulta el, hogy mennyit fizetett a dokumentumért - adta hírül a BBC News.

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.