A nap kérdése: már az első félévben is halaszthattok? Felsőoktatás
Eduline

A nap kérdése: már az első félévben is halaszthattok?

Most vettek fel az egyetemre, de mégsem szeretnétek már szeptemberben elkezdeni? Mit tehettek? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Bármikor közbejöhet egy szuper külföldi vagy munkalehetőség

Most kezdeném az egyetemet, de találtam egy nagyon jó önkéntes munkát külföldön, ahová szeretnék kimenni. Halaszthatok már most?

A legtöbb egyetemen, főiskolán az első félévben még nem lehet halasztani, vagyis passzív félévet kérni - nézzétek meg az intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatát.

A passziváltatás, halasztás vagy szüneteltetés azt jelenti, hogy az adott szemeszterben nincs aktív hallgatói jogviszonyotok: nem kell órát felvennetek, tandíjat fizetnetek, de ösztöndíjat sem kaptok, és nem fogynak az állami féléveitek. A szüneteltetés alatt diákigazolvány-matrica sem jár, így az ezzel járó kedvezményeket sem tudjátok igénybe venni.

Annak, hogy hány félévet halaszthattok, általában nincs felső határa, egyszerre viszont csak két szemesztert hagyhattok ki: ha a harmadikra sem jelentkeztek be, az intézmény megszünteti a hallgatói jogviszonyotokat.

Ha semmiképpen sem szeretnétek elkezdeni az egyetemet most szeptemberben, a legjobb, ha be sem iratkoztok, és jövőre újra felvételiztek. Ebben az esetben semmit nem kell fizetnetek - a jövő évi felvételi eljárás díján kívül.

Arról, hogy hogyan válthattok szakot teljesen ingyen, itt olvashattok, az egyetemről való kiiratkozás szabályait pedig itt találjátok.

Minden infó elsőéveseknek

Egyetemi kisokos gólyáknak: első rész, második rész.

A 2015/2016-os tanév legfontosabb dátumai.

Ilyen ösztöndíjakra pályázhattok gólyaként.

Nem olcsó mulatság az egyetemi évkezdés.

Mennyibe kerülnek a kollégiumok?

Ennyiért bérelhettek lakást az egyetemvárosokban.

A legfontosabb kérdések és válaszok a diákhitelről.

Ilyen gólyatáboroknak bulizhattok.

Hét hiba, amelyet minden elsőéves elkövet.

Nem vettek fel? Így lehet szuper a következő évetek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete? Campus life Eduline

Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete?

Egy ikonikussá vált körcsarnok a Dudujka-völgyben, egy érdekes campus-kísérlet Piliscsabán, planetárium az egri egyetem tetején, monumentális díszudvar Debrecenben. Tizenkét különleges egyetemi épületet mutatunk be, cikkünk végén szavazhattok is arra a campusra, amelyik a legjobban tetszik. (A fővárosi egyetemeket hiányoló olvasóinknak mondjuk: cikksorozatunk következő részében Budapesten nézünk körül.)