Minden nyit, az egyetemek nyitásáról még nem sokat tudnak az angol hallgatók Felsőoktatás
Csik Veronika

Minden nyit, az egyetemek nyitásáról még nem sokat tudnak az angol hallgatók

Hétfőtől vendégeket fogadhatnak az állatkertek, a szabadidőparkok, a fürdőhelyek és az autós mozik is - az egyetemisták azonban nem tudják, mikor térhetnek vissza a kampuszokra.

Egyetemi vezetők és szakértők - akik azt várták, hogy a ma bejelentett nyitás az egyetemeket is érinti majd valamilyen formában - most attól tartanak, hogy a felsőoktatás kimaradt a kormány ütemtervéből, ha azonban nem kapnak időben tájékoztatást az a diákoknak és az oktatóknak, dolgozóknak is nagy gondokat jelenthet - írja a The Guardian.

A kormány korábban egyébként azt mondta, mérlegelik az egyetemek "a húsvéti ünnepek utáni" nyitásának kérdését - a húsvét múlt héten azonban véget ért, így az oktatási szektor jogosan várta a bejelentést.

Az egyetemi vezetők és a hallgatói érdekképviseletek szerint a kormány veszélybe sodorja a fiatalok mentális egészségét is azzal, hogy nem hajlandó dönteni a nyitásról és arról, mikor térhetnek vissza a hallgatók az egyetemi kampuszokra. Illetve azt sem tartják igazságosnak, hogy a többi diák és tanuló esetében már döntöttek – az iskolák ugyanis már kinyitottak.

A brit hallgatók közül is sokan pénzügyi nehézségekkel küzdenek, mert jelenleg nincsenek olyan részmunkaidős munkák, mint általában. Illetve a járvány alatt alapvetően nőtt a szorongásuk, elszigetelődésük – mondta a lapnak Julia Buckingham, a Brunel University rektorhelyettese. Szerinte mindez önmagában elég nagy stresszfaktor, és akkor még nem jöttek szóba a vizsgák és a nyitással kapcsolatos információhiány problémái.

Éppen ezért a National Union of Students, azaz a diákok országos szakszervezete és a Student Minds mentálhigiénés szervezet ma közös levelében hívta fel a kormány figyelmét a kérdés fontosságár. Az egyetemistáknak például az utazás miatt kellene előre tervezniük, és az intézményekben dolgozó személyzetnek sem árt, ha tudják mikor térhetnek vissza. A nyitás kérdése egyébként közel egymillió otthonról tanuló hallgatót érint - ez az angliai egyetemek 2,1 millió hallgatójának felét.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés