Újabb egyetemen gondolkoznak a modellváltáson Felsőoktatás
Eduline

Újabb egyetemen gondolkoznak a modellváltáson

A Magyar Táncművészeti Egyetemnél is vizsgálják a modellváltás lehetőségét, a BME-nél, az NKE-nél és a Zeneakadémián nincs napirenden a kérdés.

A hvg.hu megkereste azokat a felsőoktatási intézményeket, amelyeknél az eddigi hírek szerint nem vetődött fel, hogy alapítványi tulajdonba kerülnének.

Így derült ki, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetemnél is vizsgálják a kérdést.

Bolvári-Takács Gábor rektor arról tájékoztatta az oldalt, hogy január 27-én az ő javaslatára határozatot fogadott el az egyetem szenátusa, amelynek értelmében az intézmény megvizsgálja az alapítványi fenntartású felsőoktatási intézménnyé történő átalakulás szakmai, szervezeti és gazdasági vonatkozásait.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem azt közölték, hogy nincs napirenden a felsőoktatási modellváltás, hasonlóan a Zeneakadémiához, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez, ahol azonban hozzátették, hogy a jövőre vonatkozóan egyetemi álláspontot az átalakulások felhalmozódó tapasztalatainak ismeretében lehet kialakítani, vagyis figyelni fogják a többi intézményben zajló folyamatokat.

Komoly mozgás a felsőoktatásban

A pécsi, a szegedi, a debreceni, illetve a Semmelweis Egyetem idén januárban megszavazták a fenntartóváltást. Sőt azóta kiderült, hogy újabb egyetemek kerülnének alaptványi kézbe, mégpedig a Budapesti Gazdasági Egyetem és az Óbudai Egyetem. Miközben egymást érik a modellváltással kapcsolatos döntések, addig úgy tűnik az tervek szerint állam mégsem vonul ki teljesen a felsőoktatásból - az elsősorban szőlészeket és borászokat képző Tokaj Egyetem központja a hírek szerint Sárospatak lenne.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.