A Debreceni Egyetem hatalmas földjei is magántulajdonba kerülhetnek Felsőoktatás
Eduline

A Debreceni Egyetem hatalmas földjei is magántulajdonba kerülhetnek

Az egyetem még idén alapítványi fenntartásba kerülhet, így a hozzá tartozó földterületnek is új tulajdonosa lehet.

Miután a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata ellenszavazat nélkül - hetven igen, nulla nem arányban - megszavazta, hogy delegált tagjaik a szenátusi ülésen is támogassák a modellváltását, csütörtökön rendkívüli ülésén, ellenszavazat nélkül döntött az egyetem szenátusa arról, hogy az intézmény alapítványi fenntartóhoz kerüljön.

Ha a fenntartóváltás megtörténik, akkor nem csak az egyetem kerül alapítványi fenntartóhoz, hanem az egyetemhez tartozó hatalmas állami földterület is magántulajdonba kerülhet – írja a Népszava. A lap úgy tudja, hogy az egyetem több száz hektáros földterülettel rendelkezik, és a magánosítással ezek a földek is kikerülnének az állam fennhatósága alól.

A lapnak nyilatkozó Fábián István, az egyetem korábbi rektora és jelenlegi tanára a felsőoktatásban most zajló folyamatokról elmondta, szerinte az átláthatatlanság az egyik legnagyobb gond az egyetemek alapítványba adásával kapcsolatban. Illetve az is komoly probléma, hogy a jelenlegi hatalom évtizedekre bebetonozza magát az intézményekbe azzal, hogy az egyetem új fenntartójának alapítványába saját embereit ülteti.

Az egyeztetés nélküli és a nyilvánosság kizárásával történt átalakítás ellen egyébként 21 debreceni professzor tiltakozik, az aláírók szerint semmi sem indokolta a szenátus múlt heti rendkívüli ülését.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.