3+1 ingyenes adatbázis: könyvek, folyóiratok, tanulmányok online Felsőoktatás
Eduline

3+1 ingyenes adatbázis: könyvek, folyóiratok, tanulmányok online

Akár a félév utolsó beadandóihoz, akár a vizsgaidőszakhoz van szükségetek szakirodalmakra, ezeket az adatbázisokat érdemes kipróbálnotok.

1. Matarka

A Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa (röviden: Matarka) a magyar kiadású szakfolyóiratok tartalomjegyzékét dolgozza fel. Alapfunkcióin túl elvezet a feldolgozott folyóiratok honlapjára, hozzáférést ad ugrópontok segítségével a cikkek teljes szövegéhez, amennyiben azok szabadon elérhetők.

2. IMF eLibrary and Datasets

Ez az adatbázis az IMF folyóirataihoz, könyveihez, tanulmányaihoz, illetve statisztikai adataihoz ad hozzáférést. A források olyan témaköröket érintenek, mint például a makroökonómia, globalizáció, demográfia, fejlesztéspolitika, illetve a kereskedelem.

3. MEK

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) oldalát talán a legtöbbeteknek már nem kell bemutatni. Itt közel húszezer dokumentumhoz férhettek hozzá teljesen ingyen, online az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisában.

+1 Videotorium

Ha már unjátok a szöveges szakirodalmakat, akkor látogassatok el a Videotorium oldalára, ahol – ahogyan a nevében is benne van – rengeteg videós anyagot találtok. A felvételeket csatornák és kategóriák szerint is csoportosították. Az utóbbi alapján hat nagy kategóriát – egészségtudományokat, humán tudományokat, természettudományokat, élettelen természettudományokat, társadalomtudományokat és műszaki tudományokat – különböztetnek meg. Ezeken belül rengeteg alkategória van.

Újabb 2021-es egyetemi rangsor: ezek a legjobb pedagógusképzések

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara vezeti a pedagógusképzéseket indító intézmények hallgatói rangsorát, a második helyen szintén az ELTE áll, a Természettudományi Karával. Újságárusoknál a HVG Diploma 2021 kiadvány.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.