Tényleg fenyegetésekkel veszik rá a hallgatókat, hogy részt vegyenek a tesztelésben? Felsőoktatás
Eduline

Tényleg fenyegetésekkel veszik rá a hallgatókat, hogy részt vegyenek a tesztelésben?

Az interneten keringő levelezés szerint az enyhébb felszólításoktól, az eltanácsolásig bármire számíthat az az egyetemista, aki visszautasítja, ha kirendelik őt a koronavírus-teszteléshez.

Futótőzkén terjed a neten az a Facebook-poszt, amelyben egy érintett hallgató testvére leírja, az elsőéves az egyetemen, és nem is orvosnak vagy mentősnek tanul, ettől függetlenül a napokban őt is kirendelték, hogy vegyen részt a tanárok országos tesztelésében. Ez még nem is lenne újdonság, hiszen az utóbbi néhány napban számtalan egyetemista jelezte, hogy elsőéves létére kell részt vennie a tesztelésben - pedig korábban arról volt szó, hogy felsőbbévesek fogják végezni a mintavételt. A poszt azonban önmagában érdekes, érdemes elolvasni:

Húgom elsőéves a SOTE-n. Nem orvosnak vagy mentősnek tanul, mert tök más érdekli. Ettől függetlenül tegnap őt is...

Közzétette: Aron Bereczki – 2020. november 24., kedd

Korábban már beszámoltunk róla, hogy hogy a védekezésbe bevont egyetemisták és a felsőoktatási intézmény között a kormányrendelet szerint hallgatói munkaszerződés jön létre. A diákokat hétköznap napi 5000 forint, hétvégén napi 7500 forint adómentes díjazás illeti meg. Az, hogy ezzel az összeggel hány hallgatónak sikerül megbékélnie még kérdéses, ugyanis már arról is írtunk, hogy a napi 8-12 óráért járó 5000 forintos díjazást a diákok megalázónak tartják. Ugyanakkor az ITM közleménye szerint a kéthetes gyakorlat kreditként is beszámítható, és az egyetem a tanulmányi kötelezettségeket is ennek figyelembevételével állapítja meg. A Facebook-bejegyzésben azonban az olvasható, hogy a diákok hiába kértek könnyítést a vizsgákhoz, nem kaptak.

Minden nap tesztelik a mintavételezésben részt vevő egyetemistákat

A hallgatók tíz héten keresztül segítenek a járványügyi intézkedésekben, éppen ezért őket is rendszeresen tesztelik, azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy közülük hányan fertőződtek meg koronavírussal.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés