Ennyi szakot végezhettek el ingyen Felsőoktatás
Eduline

Ennyi szakot végezhettek el ingyen

Olvasónk arra volt kíváncsi, hogy ha már van egy diplomája, akkor van-e lehetősége arra, hogy még egy szakot elvégezzen államilag támogatott formában.

„Ha szerzek egy diplomát egy egyetemen, és utána, ha jelentkezek egy másik egyetemre, akkor bekerülhetek még állami támogatással, vagy a másodikat már csak költségtérítéses formában kezdhetem el?”

Az ingyenes képzést nem az elvégzett szakokban számolják, hanem félévekben. A jelenlegi rendszer szerint összesen 12 féléven át tanulhattok magyar állami ösztöndíjas képzésben, vagyis ingyenesen. Ez az úgynevezett támogatási idő. Ha kimerítettétek ezt a rendelkezésére álló támogatási időt, akkor csak önköltséges képzési formában tanulhattok tovább. Vannak itt is kivételek.

Lehet eltérés a 12 félév szabályozásában, ha osztatlan képzésre jártok és a képzési idő meghaladja a tíz félévet. Ebben az esetben a támogatási idő legfeljebb tizennégy félév lehet. A fogyatékossággal élő hallgatók támogatási idejét a felsőoktatási intézmény legfeljebb négy félévvel megnövelheti. Ha doktori képzésben vesztek részt, akkor a támogatás ideje legfeljebb 8 félév lehet, azonban ez nem számít bele az államilag támogatott 12 félévetekbe. Arra mindenképpen figyeljetek, hogy a támogatásba azok a féléveitek is beleszámítanak, melyeket megkezdtetek, de nem fejeztetek be.

A válasz tehát: ha maradt még állami félévetek, akkor elkezdhetitek a második egyetemi szakot is támogatott formában, egészen addig, amíg el nem fogy a 12 félév.

Egyre több amerikai egyetem ellenzi a külföldi diákok kiszorítását

A Harvard Egyetem és az MIT a külföldi diákokra vonatkozó rendelet miatt nyújtott be keresletet .

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés