Mennyi idő alatt kell diplomát szereznetek? Fontos infók Felsőoktatás
Eduline

Mennyi idő alatt kell diplomát szereznetek? Fontos infók

A felsőoktatási diploma eléréséhez nem lehet megúszni a nyelvvizsga megszerzését sem. Sokan az egyetem, főiskola elvégzése után nyelvvizsgáznak csak, azonban rájuk vonatkozóan - ha állami ösztöndíjas képzésen tanultak - van egy határidő, ami alatt muszáj, hogy megszerezzék a nyelvvizsga-bizonyítványt. Mutatjuk, mennyi ez a "türelmi idő".

Az alapszakos diplomához általában egy, de van, hogy kettő középfokú nyelvvizsgára van szükségük a diákoknak. Ezt azonban nem mindenki szerzi meg a képzés ideje alatt, azon túl pedig - állami ösztöndíjasként - a képzési idő másfélszeresén belül kell megszereznetek magát az oklevelet, ami ugyebár nem elérhető nyelvvizsga nélkül, tehát a nyelvvizsgára (is) ennyi időtök van.

Mi történik, ha addigra nem lesz meg?

Eddig, ha valaki nem szerezte meg időben a diplomát, a képzési költség felét vissza kellett fizetnie azoknak a volt hallgatóknak, akik nem teljesítették ezt a feltételt - egészen 2019 december végégig. Január elseje óta ugyanis életbe lépett az a szabály, miszerint a felmerülő költségeket hazai munkaviszony fenntartásával kell törleszteni.

Méghozzá állami félévenként 150 munkanappal kell számolni, ami egy általános, alapszakos képzés esetén hat félév, vagyis 900 munkanap - ez körülbelül három és fél év munkaviszonyt jelent. Így fizetnetek csak abban az esetben kell, ha ezt nem teljesítitek.

A nyelvvizsgák árairól itt tájékozódhattok.

Egyetemisták, figyelem! Az ilyen típusú nyelvvizsgákat nem fogadják el a diplomához

Ha évekkel ezelőtt az egyetemen tettetek nyelvvizsgát, amit akkor elfogadtak a diplomához, most - az újabb diplomához - már nem tudják elfogadni. Miért lehetséges ez, és mi a teendő ilyenkor? Fontos kérdésekre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés