Jogi garanciát vár a kormánytól a CEU Felsőoktatás
Eduline

Jogi garanciát vár a kormánytól a CEU

A CEU üdvözli a bajor kezdeményezést, de jogi garanciát vár a magyar kormánytól – írja közleményében az egyetem.

Az egyetem közleményében azt írja, hogy Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora és Wolfgang A. Herrmann, a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) elnöke megbeszélést folytattak az együttműködés lehetőségeiről azokon a területeken, ahol a két intézmény egymást kiegészítő kapacitásokkal rendelkezik, azaz a politikatudomány, a technológiakutatás, a kognitív- és hálózattudomány területén és más tudományágakban. A két intézmény további találkozókat tervez, hogy a megbeszélések alapján együttműködési megállapodásokat köthessenek. Hozzátették: az egyetem üdvözli Manfred Weber közbenjárását az egyetem ügyében, és hálás Bajorország kormányának, amiért pénzügyi és gyakorlati támogatást ajánlott a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM) kialakítandó hosszútávú együttműködéshez.

“Világossá kell tennünk, hogy a lehetséges együttműködés előkészítését csak akkor folytathatják tovább a résztvevő felek, ha Magyarország miniszterelnöke egyértelmű politikai állásfoglalásban biztosítja arról európai partnereit, hogy a CEU amerikai és európai diplomákat kiadó szabad intézményként Budapesten maradhat” – írja a CEU.

Így mentenék meg a CEU budapesti képzéseit

Egy neves német intézmény, a Müncheni Műszaki Egyetem közbeiktatásával mentené meg a CEU-t Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje - írja a hvg.hu.

Hozzáteszik: az állásfoglalást olyan törvényi keretnek kell alátámasztania, amely jogilag kötelező érvényű felhatalmazást ad a CEU-nak arra, hogy Budapesten folytassa a tevékenységét. A CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem közötti együttműködés nem lehetséges a CEU amerikai egyetemként működését hosszú távon biztosító jogi garanciák nélkül – írják.

“A CEU továbbra is keresi azt a jogilag kötelező érvényű megoldást, amely lehetővé teszi, hogy abban a városban maradjon, amely több mint 25 éve az otthona, eközben azonban folytatja bécsi kampuszának megnyitásához vezető terveinek megvalósítását” – zárul a közlemény.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.