"Ez valójában inkább szégyen" - a CEU-ügyről beszélt az amerikai nagykövet Felsőoktatás
Eduline

"Ez valójában inkább szégyen" - a CEU-ügyről beszélt az amerikai nagykövet

„Az érzéseim nem változtak, már csak ezért is nagyon szomorú vagyok, mert ez tényleg egy remek intézmény. A tény, hogy elmegy, összetöri a szívem, borzasztónak tartom. Elsősorban a diákok, másodsorban a kutatóműhely, harmadsorban a város, negyedikként az egész ország miatt. Ez mindannyiunknak veszteség” – mondta a CEU költözéséről David B. Cornstein nagykövet.

A 168 Órának adott interjúban azt mondta, „a kudarc talán nem is jó szó, ez valójában inkább szégyen”. „Nagy kár, hogy ez történik. De ez nem olyan döntés, amelyet az Egyesült Államok vagy David Cornstein hozhatott meg. Ezt a döntést a magyar miniszterelnök és az iskola hozták meg. Amit mi próbáltunk tenni, hogy segítsük a döntési folyamatot, sőt pozitív útra tereljük. Ezt meg is tettük. De itt két embernek kellett meghozni a döntést, nem nekünk” – magyarázta.

„Szóval itt van két ember, két roppant erős ember: Orbán Viktor és Soros György. Ők nem fognak megegyezni semmiben. És nem számít, hogy ez a vita egy aprócska cukorkaboltról, egy múzeumról vagy éppen egy egyetemről szól. Itt egyetlen dolog számított: az utálat a két férfi között, akik sosem fognak egyetérteni egymással semmiben. És sajnálatos módon ennek az áldozata lett ez az egyetem” – tette hozzá.

A nagykövet szerint ha a szándék az lett volna, hogy az egyetem maradjon, akkor lehetett volna megoldást találni, „lett volna egymillió módja annak, hogy valamilyen módon itt maradjon az egyetem, ebben is próbáltunk erőfeszítéseket tenni. De az alapproblémát kizárólag két ember oldhatná meg”.

A tanszabadságról azt mondta, számára ez a fogalom azt jelenti, hogy „egy egyetem bármilyen kurzust tarthat, amit csak szeretne, és hogy a kormányzat nem avatkozik be az intézményeik működésébe”. „Legjobb tudomásom szerint a magyar kormány minden iskolának, minden egyetemnek megadja a szabadságot, hogy maguk működtessék intézményeiket. Nem hiszem, hogy elfutnak egy iskolába ellenőrizni, hogyan tanít egy tanár vagy egy professzor, és hogy úgy tanítanak-e, ahogyan azt a kormány szeretné. Vagy hogy a kormány korlátozná az iskolákat. Amennyire én tudom, ez nem történik meg. Ha mégis, arra még senki sem hívta fel a figyelmemet” – mondta.

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.