Letartóztatták a szabálytalan OKJ-vizsgáztatással gyanúsított házaspárt Felnőttképzés
Eduline/MTI

Letartóztatták a szabálytalan OKJ-vizsgáztatással gyanúsított házaspárt

A házaspár a gyanú szerint kenőpénzért szervezett a jelentkezőknek az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő vizsgákat.

Csütörtökön írtunk róla, hogy egy kormánytisztviselő férfi egy informatikus közreműködésével úgy alakította át a vizsgaszervezésre használt felületet, hogy létrehoztak egy "titkos felületet", amelynek a tartalmát csak a férfi és a vele együttműködők láthatták. Ezen lehetőség volt arra, hogy kizárólag a kormánytisztviselő jelölhesse ki a vizsgabizottság tagjait, biztosítva, hogy a felesége cégétől jelentkezők sikeresen vizsgázzanak. A szabálytalan vizsgák lebonyolításához a gyanúsítottak alkalmanként több százezer forintot fogadtak el.

Az ügyészség tartott tőle, hogy a házaspár elszökik, elrejtőzik, valamint megnehezítik a bizonyítást, ezért indítványozták a letartóztatásukat. A harmadik társuk esetében pedig azt kérték, hogy a munkahelyéhez kapcsolódó személyes, elektronikus és telefonon történő távoltartást rendeljék el.

A bíróság megállapította, hogy a gyanúsított házaspárnál valóban tartani lehet a bizonyítás megnehezítésétől, meghiúsításától, és elrendelte a letartóztatásukat. Az informatikus esetében azonban - aki beismerő vallomást is tett - nem rendelte el a távoltartást. A végzés nem végleges.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Szabadszedéses menza: így működik az átállás az iskolákban Közoktatás Gál Luca

Szabadszedéses menza: így működik az átállás az iskolákban

Egyre több iskola vezeti be a szabadszedéses menzát, amelynek köszönhetően a diákok maguk dönthetik el, mit és mennyit szeretnének enni. Ez nemcsak az étkezési élményt javítja, hanem a kidobott étel mennyiségét is jelentősen csökkenti. Sok helyen azt tapasztalják, hogy a rendszer bevezetése után többen fizetnek be az iskolai étkezésre, köztük olyanok is, akik korábban nem éltek ezzel a lehetőséggel.