Akkor is szerezhettek OKJ-s képzést teljesen ingyen, ha már van diplomátok? Itt a válasz Felnőttképzés
Eduline

Akkor is szerezhettek OKJ-s képzést teljesen ingyen, ha már van diplomátok? Itt a válasz

Akkor is ingyen szerezhettek szakképesítést, ha már elvégeztek egy egyetemi vagy főiskolai szakot? Számít-e, hány államilag finanszírozott félévet használtatok el az alap- és a mesterdiploma megszerzéséhez? Olvasói kérdésre válaszoltunk.

A diploma – az OKJ-s képzés ingyenessége szempontjából – nem számít szakképesítésnek, vagyis a diploma megszerzése után ugyanolyan feltételekkel szerezhettek OKJ-s szakképesítést, mint azok, akik egyáltalán nem tanultak felsőoktatási intézményben. Az iskolai rendszerű oktatásban az első két szakképesítés megszerzése ugyanis végzettségtől függetlenül ingyenes, a tanfolyami képzésekért viszont fizetni kell.

Egyébként ez fordítva is igaz: ha OKJ-s szakképesítést szereztetek, attól még tanulhattok állami ösztöndíjas hallgatóként valamelyik egyetemen vagy főiskolán, ha eléritek a felvételi ponthatárokat.

Fontos azonban, hogy a felnőttképzők 2020. december 31-ig indíthatnak a régi - 2019-es - OKJ szerinti képzéseket, tehát eddig kezdhetitek el tanfolyami formában tanulni a 2021-től kizárólag iskolai rendszerű képzésben megszerezhető szakmákat. Az OKJ átalakulásáról bővebb információkat itt találtok.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy melyek lesznek a legkeresettebb szakmák 2020-ban, itt megtaláljátok őket. Azokról a képzésekről pedig, amelyek átalakulnak vagy teljesen eltűnnek az OKJ-s képzések listájáról itt olvashattok részletesebben.

Ezeket a hiányszakmákat érdemes kitanulni: ösztöndíj és pluszpont is járhat értük

Nem tudjátok, milyen szakmát válasszatok magatoknak? Mutatjuk az aktuális hiányképzések listáját, azok közül is azokat a szakmákat, amelyekért ösztöndíjat, sőt a felvételin még pluszpontot is kaphattok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés