Nem minden OKJ-s képzést lehet ingyenesen elvégezni: itt a lista Felnőttképzés
Eduline

Nem minden OKJ-s képzést lehet ingyenesen elvégezni: itt a lista

Nem minden OKJ-s képzést tudtok elkezdeni államilag támogatott formában. Mi alapján lehet megtalálni az ingyenes képzéseket? Itt a válasz.

Mielőtt belevágnátok a tanulásba, fontos tudni, hogy az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő összes szakképzést nem lehet megtalálni az ingyenesen elvégezhető szakok között.

Az, hogy minden OKJ-s képzés ingyenes, a leggyakrabban felmerülő tévhit. Bár az állam 2015 óta valóban két OKJ-s bizonyítvány megszerzését biztosítja ingyenesen, ez nem azt jelenti, hogy minden OKJ-s képzés ingyenes lenne.

Megkülönböztetünk tanfolyami rendszerű és iskolarendszerű képzéseket. A tanfolyami rendszerű képzésekért fizetni kell, a tanfolyam díját a képzést szervező iskola határozza meg. Ezeknek a tanfolyamoknak az előnye, hogy rövidebb idő alatt elvégezhetőek, mint az iskolarendszerű képzések, és ütemezésük jobban igazodik az átlagos munkaidőhöz.

Az iskolarendszerű képzések indulhatnak nappali, esti vagy levelező rendszerben. Az ingyenes képzések zömét a szakképzési centrumok alá tartozó iskolák indítják, illetve néhány egyházi és alapítványi iskola is szervez ingyenes képzéseket.

Elvégeznétek egy OKJ-s képzést? Mutatjuk, milyen végzettség kell a jelentkezéshez

Szívesen tanulnátok szakmát az érettségi után, vagy az egyetem előtt szeretnétek szakképesítést szerezi? Mutatjuk, milyen végzettséggel kezdhetitek az adott képzéseket.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján meg lehet nézni a képzési jegyzéket. Azokat a szakképzéseket, amelyek mellett nem csak a TK rövidítés szerepel, indítják iskolai rendszerű képzésben is.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés