Így szerezhettek ötöst a töriérettségin: tippek az időbeosztáshoz Érettségi-felvételi
Eduline

Így szerezhettek ötöst a töriérettségin: tippek az időbeosztáshoz

Hogyan érdemes beosztani az időt a töriérettségin? Hasznos tippek Kiss Jánostól, a Studium Generale Történelem Szekciójának vezetőjétől.

A középszintű történelemérettségi feladatsorát 180 perc alatt kell megoldanotok, a rendelkezésetekre álló időt pedig tetszés szerint oszthatjátok meg az egyes feladatok között. Kiss János, a Studium Generale szekcióvezetője szerint ez az idő általában mindig elegendő a diákoknak, "a próbaérettségiken, amiket mi íratunk a diákjainkkal, igazából nagyon kevés az olyan, aki végig írja a három vagy négy órát".

A középszintű töriérettségi összes esszéfeladatának megoldását itt találjátok.

Itt ellenőrizhetitek, jól oldottátok-e meg a rövid feladatokat.

A töriérettségiről itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat.

Kádár János beszéde és Lázár János városa a töriérettségi feladatai között.

Nyilasuralom, KGST-országok, etnikai változások a töriérettségi második részében.

Könnyű feladatsort kaptak töriből az érettségizők, de egy-két kérdés becsapós lehet.

Pánik, piros atlaszok, kabalaállat: így indult a töriérettségi.

Kiss János hozzátette: emelt szinten  meg van adva a két időkorlát, ami az első feladatrész esetében 100 perc, a másodikban 140, így összesen 240 perc van az emelt szintű történelemérettségi írásbelijére.

A javasolt időbeosztás

"Középszinten úgy érdemes beosztani az időt, hogy nagyjából 60 perc legyen a tesztrészre, 120 perc az esszékre. Nem érdemes 60 percnél többet szánni a tesztre, ezzel rosszabbul lehet kijönni, mert a tapasztalatok szerint korábban befejezik az esszét, és akkor visszatérhetnek a tesztes feladatsorhoz" - mondta Kiss János.

A szekcióvezető kiemelte, hogy az írásbelin időrendben vannak a feladatok, "a legelején mondjuk egy ókorral kapcsolatos feladat, a végén meg például egy Rákosi- és Kádár-korszakkal kapcsolatos". Kiss János szerint érdemes azokkal a feladatokkal kezdeni, amelyeknek a témája jól megy, onnan haladva a nehezebb feladatok felé.

Terv, piszkozat készítése

"Főként középszinten bőven van idő arra is, hogy mind a két esszéhez külön kis jegyzetet lehessen írni és abból megtervezni a felépítést" - mondta Kiss János.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat.

A 2018-as érettségiről szóló, folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Ilyen lesz a 2018-as érettségi történelemből: szabályok, feladatok és pontok

Milyen feladatokat kaptok majd az idei középszintű töriérettségin? Mennyi időtök lesz a megoldására, milyen témakörök kerülhetnek elő a vizsgán, és milyen segédeszközöket használhattok? Itt találjátok a legfontosabb infókat. Milyen feladatok leszenek? Az írásbeli feladatsort kb. 60%-ban a magyar, kb. 40%-ban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják.

Készülj fel a 20. századi történelemből!

Online képzés célja: Célom az, hogy a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban felkészülj történelemből a következő témazáró dolgozatra vagy akár az érettségire is! Használd ki a modern eszközök adta lehetőségeket! | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés

Hirdetés