Ki lehet váltani nyelvvizsgával az emelt szintű nyelvi érettségit? Érettségi-felvételi
Eduline

Ki lehet váltani nyelvvizsgával az emelt szintű nyelvi érettségit?

A nyelvvizsga és az érettségi kapcsolatát már többször is tisztáztuk, most viszont másik megközelítésből kaptunk kérdést.

A címben feltett kérdésre a válasz sajnos az, hogy: nem. Az idegen nyelvi érettségi vizsgát nyelvvizsga-bizonyítvánnyal nem tudjátok kiváltani. Viszont, ha az emelt szintű idegen nyelvi érettségin legalább 60 százalékot elértek, akkor az középfokú (B2) komplex államilag elismert nyelvvizsgának felel meg. A 40-59 százalékos eredmény pedig alapfokú (B1) komplex nyelvvizsgának számít.

Ez emelt szintű érettségi százalékait és osztályzatait itt nézhetitek meg:

Emelet szintű érettségi
60-100% jeles (5)
47-59% jó (4)
33-46% közepes (3)
25-32% elégséges (2)
0-24% elégtelen (1)

Ahogy a táblázatban is láthatjátok, minimum 25 százalékot kell elérnetek az emelt szintű érettségin a ketteshez. A nyelvi érettségiknél azonban van egy másik fontos szabály is: mind az öt vizsgarésznél külün-külön kell teljesítenetek minimum 12 százalékot. Abban az esetben ugyanis, ha valamelyik vizsgarészből nem éritek el ezt a százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az érettségi vizsgátokra elégtelen eredményt kaptok. 

Rendes nyelvvizsga-bizonyítvány jár az érettségikért?

Nem, az érettségivel megszerzett nyelvvizsgáért nem kaptok kemény fedeles bizonyítványt. Azt, hogy az érettségitek nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okirat, az érettségi bizonyítványotok záradékában tüntetik fel.

Illetve amit még szintén érdemes tudnotok, hogy a középszintű idegen nyelvi érettségi vizsga esetében semmilyen eredménnyel nem tudtok nyelvvizsga-bizonyítványt szerezni.

A 2021-es érettségivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés