Angliában 2021-ben is elmaradnak az érettségik a vírus miatt Érettségi-felvételi
Csik Veronika

Angliában 2021-ben is elmaradnak az érettségik a vírus miatt

Minden borulhat az újabb iskolabezárások és a vírushelyzet miatt.

Mától újra online tanulnak a brit diákok a koronavírus új mutációjának gyors terjedése miatt. Kivétel nélkül minden korosztály visszatért az otthoni tanuláshoz, eltekintve azoktól a diákoktól - például a kulcsfontosságú pozícióban lévő szülők gyerekei -, akik a tavaszi iskolabezásárok alatt is bejárhattak. A bezárások a jelenlegi álláspont szerint akár az egész tavaszi félévben érvényben maradhatnak - mondta Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke.

A hirtelen bezárások viszont nem csak a mindennapokat és az iskolai élet szabályait írják át, úgy néz ki a nyár eleji vizsgaidőszakra is hatással lesznek. Az angol év végi vizsgákat és az érettségit (A-level és GCSE vizsgák) is törlik - erősítette meg egy kormányzati forrás a BBC News-nak - szakvizsgák viszont folytatódnak.

Az érettségik helyett ismét "alternatív megoldásokat" találnak majd ki, hogy ez pontosan mit takar még nem tudni. A vírushelyzet a 2020-as érettségiket is érintette: Anglia volt az első ország, ami bejelentette, nem tartják meg a vizsgákat, helyette az év végi jegyek és a tanári értékelések számítanak majd jegyként.

Itthon is új időszámítás jön január 11-től?

Ha minden a tervek szerint halad, akkor január 11-én a novemberben bezárt középiskolákban is megindul a személyes oktatás. Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint azonban a tanárok továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek. Ezért a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete követeli, hogy a köznevelési intézmények dolgozóit mielőbb oltsák be.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés