Milyen esetekben kell fizetnetek az érettségi vizsgákért? Érettségi-felvételi
Eduline

Milyen esetekben kell fizetnetek az érettségi vizsgákért?

Hamarosan elkezdődik az érettségire jelentkezés időszaka, ezért fontos tisztázni, hogy milyen esetekben kell fizetnetek azért, hogy vizsgázhassatok tavasszal.

Az érettségi vizsga térítésmentes a tanulói jogviszony ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig – olvasható az Oktatási Hivatal tájékoztatójában. Ingyenes továbbá, az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, tanulói jogviszonyban tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és a pótló vizsgája.

Abban az esetben is ingyen vizsgázhattok, ha szakgimnáziumban érettségivel rendelkeztek, de egy szakmai érettségi vizsgatárgyból szeretnétek vizsgázni. Ilyenkor az első és a javító-pótlóvizsga is térítésmentes.

Mikor kell fizetni a vizsgáért?

Az OH tájékoztatója szerinte a fentieken kívül minden esetben fizetni kell a vizsgáért. Vagyis például, ha már nincs tanulói jogviszonyotok, ha már van érettségi bizonyítványotok, ha nem az első javító -vagy pótló vizsgára készültök.

Ha a jelentkezését egy kormányhivatalba nyújtjátok be, a középszintű érettségi vizsgáért az adott évre érvényes minimálbér 15 %-ának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget kell kifizetnetek az Oktatási Hivatalnak (ez az összeg 2020-ban 24 000 Ft volt).

Az emelt szintű érettségi vizsgáért az adott évre érvényes minimálbér 25 %-ának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget kell fizetnetek az OH számára (ez az összeg 2020-ban 40 000 Ft volt).

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

Hirdetés