"Hol láthatom, hány hallgatót vesznek fel az általam megjelölt szakra?" Érettségi-felvételi
Eduline

"Hol láthatom, hány hallgatót vesznek fel az általam megjelölt szakra?"

Mennyi felvételiző küzd egy szakon a bekerülésért? Ha kíváncsiak vagytok, hány embert vesznek fel az általatok megjelölt képzésekre, akkor itt megnézhetitek.

Van egy oszlop a meghirdetett szakok listájában az adott képzések melett, ahol az adott képzésre felvehető minimális és maximális jelentkezői létszám található. Az itt feltüntetett maximális létszám feletti – az adott szakon megállapítandó ponthatárt el nem érő – jelentkezők az adott szakra várhatóan nem kerülhetnek be.

Illetve amennyiben a felvehető – azaz érvényes felvételi pontszámmal rendelkező – jelentkezők száma  nem éri el a minimumot, a képzés várhatóan nem indul el - írja a felvételi magyarázata. Azonban amennyiben a felvehető jelentkezők létszáma eléri a meghirdetett minimumlétszámot, a felsőoktatási intézménynek a képzést el kell indítania.

Kivételt képeznek a zeneművészeti terület alapképzési szakjai (szakirányai). Ezeknél nem szerepel meghirdetésenként (pl. hangszerenként) a min. és max. kapacitásszám, hanem csak összevontan a felvehető összes kapacitás.

Arról, hogy milyen esetben nem idnul el meghirdetett képzés, bővebben itt olvashattok.

Mikor nem indul el szeptemberben egy meghirdetett szak?

Nem biztos, hogy minden - az idei felvételiben meghirdetett - képzés elindul majd szeptembertől. Mikor nem indul el egy felvételin meghirdetett szak? Fontos kérdésre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.