Négy buktató az idei felvételiben, amivel az egész jelentkezésetek elúszhat Érettségi-felvételi
Eduline

Négy buktató az idei felvételiben, amivel az egész jelentkezésetek elúszhat

Az érettségi hamarosan mindenkinek véget ér, az eredmények összesítése után pedig kezdődhet a nagy pontszámítási hajrá. A felvételi azonban nem csak a pontokon múlhat. Összegyűjtöttünk négy olyan buktatót, amin az egész felvételi múlhat

Ha nem szereztetek érettségit abból a tárgyból, amiből kellene

Akkor is bukhatjátok a felvételit, ha az adott szakon kötelező érettségiből nem vizsgáztok, vagy nem tesztek emelt szintű érettségit a megkívánt tárgyakból. Arról, hogy melyik szakokon kötelező 2020-ban emelt szintű érettségit tenni, itt mindent elolvashattok.

Ha nem éritek el az előzetes ponthatárokat

Fontos tudni, hogy a legtöbb népszerű képzésen előzetes ponthatárokat húznak. Gazdálkodási és menedzsment, nemzetközi tanulmányok, kommunikáció és médiatudomány, általános orvosi - többek között ilyen szakokon állapítottak meg 2020-ra előzetes ponthatárokat.

Ezeken a képzéseken csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik ezt a ponthatárt - függetlenül attól, melyik felsőoktatási intézmény ilyen képzésére jelentkeznek. A 2019-es pontszámokhoz képest a 2020-as központi határok több alap- és osztatlan szakon is csökkentek - ezekről itt olvashattok el mindnet.

Ha nem éritek el a minimumponthatárt

2020-ben is marad a jól megszokott minimumponthatár:

- alap- és osztatlan szakon 280 pont
- felsőoktatási szakképzésen 240 pont
- mesterképzésen 50 pont

Ha ennél kevesebb pontot szereztek, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges formában nem kezdhetitek meg tanulmányaitokat. A végleges ponthatárok azonban a népszerű intézmények népszerű szakjain ennél jóval magasabbak lesznek. Arról, hogy mi a különbség a minimumponthatárok és az előzetes ponthatárok között, itt írtunk bővebben.

Ha nem mentek át az alkalmassági vizsgán

A felvételi tájékoztató felhívja a figyelmet arra, hogy aki az alkalmassági vizsgán nem jelenik meg vagy „nem felelt meg" minősítést kap, annak a felvételi összpontszáma 0, azaz nulla.

Ez azt jelenti, hogy mindegy, hány pontot gyűjtöttetek tanulmányi és érettségi eredményetekkel, nyelvvizsgákkal, emelt szintű érettségivel, olyan szakra nem kerülhettek be, ahol az alkalmassági vizsga nem sikerült.

Idén több szakra is elég lesz kevesebb pontot szerezni, mint tavaly - itt a teljes lista

Sokszor írtunk már arról, milyen minimumponthatárokat kell idén megugrania az alap- és osztatlan képzésre jelentkezőnek, ahogy arról is volt már szó, befolyásolja-e az idei érettségi rendje a ponthatárokat. Most azt néztük meg, hogy a tavalyi számokhoz képest mely szakokon csökkent már most az előzetes ponthatár.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés