Az Oktatási Hivatalhoz fordult egy szaktanár a tegnapi érettségi egyik feladata miatt Érettségi-felvételi
Eduline

Az Oktatási Hivatalhoz fordult egy szaktanár a tegnapi érettségi egyik feladata miatt

A töriérettségi 9-es feladatáról van szó, ami a megoldások megjelenése után hatalmas vitát robbantott az olvasóink körében is. A történelemtanár Oktatási Hivatalnak írt levelét nekünk is elküldte, szó szerint közöljük.

A kérdéses feladattal kapcsolatban már tegnap mi is megkérdeztünk egy szaktanárt, aki szerint a feladat szövege félrevezető és kétértelmű. A feladatsor megnézése után, benne is kétségek merültek fel a helyes megoldással kapcsolatban, a mai hivatalos megoldókulcs megjelenése után pedig az OH-nak is elküldte, miért tartja kifogásolhatónak a helyes választ, illetve miért kéne mindkét lehetőséget elfogadni a javítások során.

"A középszintű történelem írásbeli feladatlap 9. feladat b) pontja azért hiányos/félreértelmezhető, mert a szövegrészletek közül kettő is a zsidóság érdekében való megszólalást tükröz, a vizsgázó pedig nem ismerheti a tágabb szövegkörnyezetet. A Numerus clausus törvény beterjesztője már önmagában bűnbaknak tekinti a zsidókat (anélkül egyébként, hogy konkrétan megjelölné az érintett „népfajt vagy nemzetiséget”). Tehát az, aki a törvény bevezetése ellen érvel (szempontjait abszurdnak tekintve), az önmagában azzal, hogy kritizálja a törvényt és felveti a szempontok érvényesíthetetlenségét, az kifogásolja, hogy a zsidókat bűnbaknak tekintik. Amennyiben nem ismeri a vizsgázó a tágabb szövegkörnyezetet –márpedig, miért lenne kötelessége ismerni- arra a megállapításra is juthat, hogy csak a „C” forrás, amelyik kifogásolja a zsidók bűnbakká nyilvánítását. Az „A” forrást értelmezve ugyanis arra a következtetésre is juthat, hogy miért éppen most, amikor annyi bajunk van nekünk magyaroknak, akkor kell foglalkozunk a zsidók ügyével, amikor megannyi más probléma áll nemzetünk előtt. Tehát ez akár ügyrendi felszólalásnak is értelmezhető, amely a téma elnapolását szorgalmazza. Szaktanárként a fentiek alapján azon az állásponton vagyok, hogy javítási-értékelési útmutatója hibás a 9. feladat b, pontját illetően abban, hogy csak az A jelű forrást fogadja el helyes válaszként. Véleményem szerint az „A” és a „C” betűjelű forrás közül bármelyik elfogadható.  Úgy vélem, hogy akkor, amikor csak az írásbeli vizsga eredménye alapján születik meg az érdemjegy, ez a méltányosság mindenképpen érvényesíthető."

Közben az érettségi nem áll meg, az angolról szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok:

Minden infó az idei angolérettségiről: percről percre

Ma az angolérettségivel folytatódnak a vizsgák, nálunk megtaláltok minden fontos infót. Percről percre tájékoztatunk benneteket a feladatokról, vizsgázókról és nem utolsó sorban a nem hivatalos megoldásokkal is jövünk. Az angolérettségi nap szakmai támogatását köszönjük az Euroexam Vizsgaközpontnak.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2020-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hirdetés
Kiderült, mi lesz a 2021-es érettségik sorsa, nyilvános a jövő évi tankönyvjegyzék - a hét hírei Érettségi-felvételi Eduline

Kiderült, mi lesz a 2021-es érettségik sorsa, nyilvános a jövő évi tankönyvjegyzék - a hét hírei

A kormány szerint minden készen áll az általános iskolák és az óvodák nyitására, a szakemberek és a diákok ezzel nem igazán értenek egyet. Néhány kivételtől eltekintve idén sem lesznek szóbeli érettségik, bárki leírhatja a véleményét a 2024-től bevezetésre kerülő érettségikről, nyilvánosságra hozták a következő tanév tankönyvjegyzékét. Vizsgálat indult a Szegedi Tudományegyetemen, a felsőoktatási modellváltás visszavonását kérik az MTA köztestületi tagjai. Ez történt a héten.