A 2020-as felvételi szabályai: ezek a legfontosabb követelmények Érettségi-felvételi
Eduline

A 2020-as felvételi szabályai: ezek a legfontosabb követelmények

Milyen felvételi követelményeknek kell megfelelnetek a 2020-as felvételin, és mik a pontszámítás legfőbb szabályai? Összegyűjtöttünk minden fontos információt.

Ezek nélkül nem kerülhettek be

Megfelelő végzettség nélkül nem kerülhettek be egyetemre, főiskolára: a felsőoktatási szakképzés, alapképzés és osztatlan mesterképzés esetén érettségi bizonyítvánnyal, mesterképzés esetén az adott szakra vonatkozó bemeneti követelményeknek megfelelő felsőfokú oklevéllel kell rendelkeznetek. Emellett fontos, hogy a 2020-as felvételin már minden alap- és osztatlan szakon kötelező legalább egy emelt szintű érettségi. Arról, hogy mely szakokon milyen tárgyakból kell érettségiznetek, itt nézhetitek meg.

Ezenkívül néhány szakon alkalmassági vagy pályaalkalmassági vizsgát írnak elő, amelyekre bár általában pontot nem kapnak a felvételizők, nélkülük mégsem kerülhettek be. A vizsgákról a meghirdetett szakoknál, a Felvi Egyetemek, főiskolák menüpontjában tájékozódhattok.

Pontszámítás

Ha alap- vagy osztatlan mesterképzésre, illetve felsőoktatási szakképzésre jelentkeztek, maximum 500 pontot szerezhettek. A pontszámítás alapját a tanulmányi pontok (maximum 200 pont), az érettségi pontok (maximum 200 pont), valamint a többletpontok (maximum 100 pont) képezik a legtöbb esetben.

A tanulmányi pontok esetén a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy legalább két évig tanult idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy, legalább két évig tanult (vagy két, legalább egy évig tanult) természettudományos tantárgy utolsó két év végi jegyeit adják össze, majd szorozzák meg kettővel. Az érettségi pontjait pedig az érettségi átlageredményéből számolják. A négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményeinek átlagát kerekítik.

Többletpontokat kaphattok nyelvvizsga, verseny- és sporteredmény, szakképesítés, felsőfokú szakképzés igazolására, bizonyítványára - minderről részletesen külön-külön itt találjátok cikkeinket.

Az Eduline pontszámító kalkulátora segítségével megnézhetitek, hány pontotok lesz a felvételin.

Minimum-, előzetes - és végleges ponthatárok

A minimumponthatár elérése nélkül egyetlen felsőoktatási képzésre sem kerülhettek be. Ez a ponthatár az alap- és osztatlan képzések esetén 280 pont, a felsőoktatási szakképzéseken esetén 240 pont a minimum. Ezen felül néhány szak esetén már hirdettek előzetes ponthatárt, amelyet szintén el kell érjetek a sikeres, állami ösztöndíjas felvételi érdekében - ezekről itt olvashattok.

Összességében pedig a felvételi legvégén, a szokásosan július második felére időzített napon pedig egyetemenként minden egyes szak meghatározza a saját ponthatárait, ezek között már jóval nagyobb eltérések lehetnek többek között a felvehető diákok kapacitásszáma miatt. Azt már lehet tudni, hogy a magyar állami ösztöndíjas képzésben megállapított felvételi pontszám maximum 400 pont lesz majd.

Felvételi 2020: minden fontos dátum egy helyen

Ha idén felvételiztek, akkor pontok mellett a határidőkre kell nagyon odafigyelni. Most összeszedtük az összes fontos dátumot, amire a következő pár hónapban figyelnetek kell.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés