"Fantasztikusak vagytok!" - egy iskolaigazgató levele a diákoknak, a tanároknak és a szülőknek Campus life
Eduline

"Fantasztikusak vagytok!" - egy iskolaigazgató levele a diákoknak, a tanároknak és a szülőknek

A Pesthidegkúti Waldorf Iskola igazgatója szívmelengető levéllel igyekszik erőt adni azoknak, akik valamilyen szinten részt vesznek a távoktatásban.

Kökéndy Ákos, a Pesthidegkúti Waldorf Iskola igazgatója szerint a mostani időszakban a kesergés helyett leginkább erőre van szükségünk, ezért levelet írt a szülőknek, a diákoknak és a tanároknak, ami a wmn.hu-n jelent meg.

Fantasztikusak vagytok! Kezdjük ott, hogy nélkületek mi szomorú munkanélküliek lennénk, otthon magyaráznánk a tapétának a Koszinusz-tételt meg a teljes hasonulást

- indítja a szülőknek címzett részt, amelyben leírja, mennyire hálásak közülük azoknak, akik ma is bevitték a kicsiket az iskolába, és nem kételkednek abban, hogy amennyire csak lehet, vigyázunk ott rájuk. 

Elképesztőnek tartja azokat a szülőket is, akik otthon tartják a gimiseket és a munka, illetve főzés mellett még támaszt is nyújtanak a gyermekeiknek, akik nem mindig értik, mi történik a laptop túlsó felén. "Biztos sokan próbáltok nekik segíteni, ha nem megy valami, vagy pironkodva biztatjátok őket egy kis lógásra, ha már túl sok volt a bájtfürdő" - írja, majd azt is hozzáteszi: a gyermekek boldogulása soha nem azon fog múlni, hogy milyen iskolába járnak, hanem azon, hogy a szülők hogyan nevelik őket.

Az igazgató fantasztikusnak nevezi a diákokat, amiért bemennek az iskolába, pedig tudják, hogy a rendes órák helyett megint csak helyettesítések lesznek. "Leckét csináltok, miközben halljátok, hogy máshol már zárnak az iskolák – mi sem tudjuk, meddig mehetünk még. Figyeltek az órán, én pedig a lelkem teszem ki, hogy adjak valamit, amin elgondolkoztok, amiről véleményetek van, amibe bele tudjátok élni magatokat, vagy amitől viszolyogni támad kedvetek".

Ti pedig, akik otthon vagytok, ti vagytok most a legnagyobb hősök! Ha nekem 16 éves koromban azt mondták volna, hogy tanuljak úgy, hogy nincs előttem tanár, nincs mellettem osztálytárs, akkor azt mondtam volna: felejtsék el ezt gyorsan

- teszi hozzá.

A következő részben a tanárokat is megszólítja, akiket szintén fantasztikusnak tart. "Elképesztőek vagytok! Toljátok ezt a digitális oktatásnak nevezett amatőr e-sportot, tiszta szívvel, mint a megye kettőben, a sárban csúszva, lyukas stoplisban" - írja.

Ezekben a sorokban a humor is szerepet kap, és az üres teremben magyarázó, mikrofonos fizikatanárokat "Mikkdzseggernek" nevezi, akiknek nem jön a "szetiszfeksön". De arról is ír, hogy „a laptop-pokol bugyraiban fürdőző” otthoni tanárok pedig a bezártságtól szenvednek, hiszen „képernyőn keresztül még haragudni sem lehet a diákokra rendesen”. 

És hát, otthon elmarad a klasszikus hidegháború, ami elengedhetetlen fűszere a tantermi tanításnak, mióta novemberben is cúgosra szellőztetjük a közepesen büdös kölköket az óra kellős közepén: „Csukd be, hideg van, Nem csukom, öltözz fel, De csukd be, megfagyok, Vegyél pulcsit, Nem veszek, dögölj meg, Anyád eszkimó, Apád kohász, Hozd a lázmérőt, Nem hozom, hülye vagy, De ő kezdte, tanárnő!”  Ugye, hogy hiányzik!"

A betegen tanító pedagógusokról megjegyzi: számukra fontosabb az érettségizők felkészítése, mint az, hogy kifeküdjék a betegséget.

A teljes levelet itt olvashatjátok el.

"Vegyetek már fel nadrágot" - újabb emlékezetes pillanatok a távoktatásból

Bekapcsolva maradt mikrofonok, szakadozó wifi és hiányos öltözetben megírt zh-k - lassan már a tanárok és oktatók szeme se rebben, ha valami furcsa történik az online órájukon.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés