Volt bizonyítvány, nincs bizonyítvány – vagy nem is volt? Campus life
Eduline/MTI

Volt bizonyítvány, nincs bizonyítvány – vagy nem is volt?

Érettségi bizonyítványának meghamisítása gyanújával őrizetbe vették a román pénzmosás ellenes hivatal volt vezetőjét.

Csütörtökön mondott le tisztségéről Laurentiu Branaga, a román pénzmosás ellenes hivatal volt vezetője. A hatóságok házkutatást tartottak Barangánál, majd vasárnap hajnalban 24 órára őrizetbe vették.

Az ügyészek előzetes letartóztatásba helyezését kérték, mert azzal vádolják, hogy tudatosan megtévesztette alkalmazóit, hiszen meghamisította érettségi bizonyítványát, amelyet állítólag 1999-ben állítottak ki a nevére, de nem tudta igazolni, hogy az oklevelet valós tanulmányi eredmények alapján szerezte. A vádhatóság szerint számos állami intézményt megtévesztett hamis diplomájával. 

Korábban is dolgozott már magas pozícióban, az Alexandru Ghica Egyetemen is szerzett oklevelet, de a média szerint ennek valódisága is megkérdőjeleződik, mert korábban erről az egyetemről kitudódott: úgy állított ki politikusoknak és más magas rangú vezetőknek oklevelet, hogy az érintettek valójában nem jártak kurzusokra és szemináriumokra.

Nem egyedi eset, hogy valakiről kiderül nem valós oklevéllel rendelkezik, vagy, hogy nincs is oklevele. Még áprilisban írtunk egy testvérpárról, akik a nyelvvizsgán próbáltak meg ügyeskedni. Húga helyett ment el a testvérpár egyik tagja a német nyelvvizsgára, mert ő jobban tudott németül. Augusztusban derült ki, hogy hamis főiskolai oklevéllel jelentkezett egy 43 éves nő egy Siófoki iskolába, ahol munkába is állt. A nevére szóló hamis főiskolai oklevelet még 2001-ben szerezte meg egy ismerősétől, 2018-ban pedig jelentkezett egy siófoki iskolába és az időközben elvesztett hamis oklevélről készített fénymásolatot csatolta a pályázatához.

Néha a diákok is leleményesek, még 2019-ben közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség egy zalai fiatal ellen, aki a központi informatikai rendszer hibáját kihasználva meghamisította a bukott érettségi vizsgájának dokumentumát. Szintén a múlt évben egy 29 éves pápai férfi ellen indult nyomozás közokirat-hamisítás miatt, ugyanis diplomát hamisított magának azért, hogy megkapjon egy állást.

Még 2018 áprilisban írtunk Cristina Cifuentes, a madridi autonóm régió néppárti elnök ügyéről, akit azzal vádoltak, hogy a három hónappal a hivatalos határidő lejárta után iratkozott be a János Károly király Egyetem 2011-2012-es tanév képzésére, az órákon, a vizsgákon egyszer sem látták diáktársai. Diplomahamisítási botrány alakult ki és lemondásra szólították fel.

Az eduline.hu Campus life rovata

Az eduline.hu Campus life rovata, a legfrissebb hírekkel, eseményekkel, elemzésekkel, háttéranyagokkal.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hirdetés